Zweetklierontsteking

De zweetklieren in het lichaam kunnen ontstoken raken. Dit is een onschuldige, maar vervelende afwijking, die soms met een operatie moet worden verholpen

Over het gehele lichaam bevinden zich zweetklieren die een rol spelen bij het transpireren of zweten. Dit zijn de eccriene zweetklieren. Daarnaast bestaan er nog apocriene zweetklieren in de oksels en in de liezen, die behalve transpiratievocht ook de bekende zweetgeur afgeven. Deze laatste zweetklieren kunnen ontstoken raken. Dit kan acuut gebeuren of chronisch zijn.

Symptomen

Bekende klachten van een zweetklierontsteking zijn: rode zwellingen en pijnlijke abcessen (met pus gevulde zwellingen) onder de oksel of in de lies. Bij een acute zweetklierontsteking vormt zich plotseling een abces, dat na enkele dagen verdwijnt. Bij een chronische zweetklierontsteking zijn de klachten wisselend. De ontsteking kan zich langzaam uitbreiden over het gebied in de lies- en okselstreek, waardoor de klachten steeds heftiger worden.

Oorzaak

De oorzaak van een zweetklierontsteking is niet altijd even duidelijk. Vaak raakt de zweetklier ontstoken doordat een naastgelegen haarzakje ontstoken is.

Onderzoek

De arts stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en zijn bevindingen bij het lichamelijk onderzoek.

Behandeling

De behandeling hangt af van de ernst van de zweetklierontsteking.

  • Bij een lichte zweetklierontsteking krijgt u enkele leefregels over kleding en hygiëne mee en in sommige gevallen schrijft de arts een antibioticakuur voor.
  • Wanneer het om een middelgrote ontsteking gaat, wordt het huidgebied met de ontstoken zweetklieren tijdens een kleine, poliklinische operatie verwijderd.
  • Betreft het een groter gebied of zijn er ontstekingen op meerdere plaatsen, dan wordt dezelfde operatie in dagbehandeling of tijdens een korte opname in Máxima MC uitgevoerd.
  • Bij een zeer grote ontsteking, die meestal al lang bestaat, kiest de arts voor een plastisch-chirurgische operatie. Hierbij wordt het gehele gebied in de oksel of lies verwijderd, waarna het wonddefect wordt bedekt met een huidtransplantaat.
  • Wanneer er een abces is ontstaan, is er een spoedoperatie nodig. Onder plaatselijke verdoving maakt de arts een snee in de abces, zodat het pus weg kan stromen.