Operatietechnieken

Voor een operatie bent u in Máxima MC in goede handen. We bieden het gehele pallet aan (nieuwste) operatietechnieken aan. Uw behandelend arts bespreekt met u welke techniek voor u de beste optie is.

Kijkoperatie

Bij een kijkoperatie wordt geopereerd zonder een grote wond te maken. Door een aantal kleine sneetjes worden operatie-instrumenten en een camera in de buik of borstholte gebracht. Via de camera kan de arts op een televisiescherm de inhoud van de buik of borstholte zien. Met de instrumenten wordt het zieke orgaan weggenomen of een probleem hersteld.

Landelijk heeft MMC een vooraanstaande rol op het gebied van kijkoperaties, ook wel laparoscopische operaties genoemd. Lees hier meer over kijkoperaties.

Robotchirurgie

Bij complexe kijkoperaties op het gebied van urologie, gynaecologie en chirurgie kan de arts opereren met een operatierobot. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kan de robot niet zelfstandig opereren. De robot is een hulpmiddel en vervangt de arts niet.

Hoe verloopt een operatie met de operatierobot?

  • U wordt onder narcose gebracht.
  • Via kleine sneetjes in de buik worden instrumenten om te opereren en een camera ingebracht. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij gewone kijkoperaties.
  • Aan het uiteinde van deze instrumenten (buiten het lichaam) zijn wendbare robotarmen bevestigd. Met deze robotarmen bedient de arts de instrumenten. Dat gebeurt via een bedieningspaneel, waarbij de arts op een vergroot 3D-beeld naar het operatiegebied kijkt.
  • De bewegingen van de arts worden omgezet in bewegingen van de robotarmen, en daarmee van de operatie-instrumenten.

Voordelen
De robot levert ergonomische voordelen op voor de chirurg. Dankzij de robot zijn moeilijk bereikbare plekken in het lichaam waar weinig ruimte is, zoals diep in het bekken, makkelijker te opereren. Bovendien zorgen minder trillingen van de instrumenten ervoor dat er nog nauwkeuriger gewerkt kan worden.

Open buikoperatie

Een open buikoperatie is een klassieke operatie, waarbij de buik wordt opengemaakt en een ziek orgaan wordt weggenomen of een probleem wordt hersteld. Deze operatietechniek is in sommige gevallen nog steeds nodig.

Hybride opereren

Hybride opereren betekent dat er op de plek van de operatie ook röntgenbeelden gemaakt kunnen worden: in de operatiekamer staat een grote röntgenarm die om de operatietafel beweegt. Via kleine sneetjes in de huid worden instrumenten ingebracht in de grote vaten. Deze instrumenten worden via die vaten naar de plek gebracht waar ze gebruikt gaan worden. Het röntgenbeeld zorgt ervoor dat de chirurg kan zien waar hij precies in het lichaam aan het werk is.

De hybride techniek wordt ingezet bij complexe vaatoperaties, zoals bij een diabetische voet of verwijde buikslagader.

Voordelen
Er kan sneller en nauwkeuriger geopereerd worden, doordat er dankzij de hybride-arm meer detail zichtbaar is. Bovendien kunnen soms twee ingrepen gecombineerd worden, zodat de patiënt nog maar één keer opgenomen hoeft te worden, de ligduur korter is en de patiënt sneller herstelt.

Kijkoperatie met 3D-techniek

Bij kijkoperaties aan onder andere de lever, prostaat, bijnier, baarmoeder, eierstokken of darm kan het operatieteam gebruik maken van 3D-schermen en -brillen. Door deze 3D-techniek ziet de arts diepte en kan er nauwkeuriger geopereerd worden. Net als bij een kijkoperatie met 2D-techniek worden de camera en instrumenten via kleine sneetjes in de buik gebracht.

Robotarm

De robotarm is een operatiehulpmiddel. Het instrument wordt als een verlengstuk aan de arm van de chirurg bevestigd. De punt volgt de hand- en polsbeweging van de arts.

Met de arm kan nauwkeurig en eenvoudig gehecht worden in de buik- en borstholte. De techniek wordt dan ook voornamelijk gebruikt bij maagdarm-, lever- en longoperaties, waarbij relatief veel gehecht moet worden.

Voordelen
De robotarm maakt het uitvoeren van complexe bewegingen mogelijk. Daarnaast kan er, indien wenselijk, snel gewisseld worden met operatiehulpmiddelen van een gewone kijkoperatie.