31 mei 2023

Ervaringsverhaal borstkanker

Sandy Huijbergts

’Van iets slechts kun je altijd iets moois maken’

Ondanks dat Sandy Huijbregts haar borsten in 2015 preventief liet verwijderen, kreeg ze in 2021 de diagnose borstkanker. Dat was enorm schrikken. Gelukkig was er snel duidelijkheid over de diagnose en de behandelmogelijkheden. Inmiddels zijn de behandelingen in Máxima MC (MMC) afgerond en gaat het steeds beter met haar. Om deze zware periode af te sluiten, loopt ze deze zomer mee met de Alpe d’HuZes.

Sandy: “Het begon allemaal toen mijn partner een knobbeltje aan de zijkant van mijn borst voelde. Ik heb toen mijn fysiotherapeut, waar ik regelmatig kwam voor oedeemtherapie, gevraagd om ook eens te voelen. Zij adviseerde mij om direct een afspraak te maken bij de huisarts. Vanuit daar werd ik meteen doorgestuurd naar MMC voor een echo. Ik dacht; het zal wel niks zijn. Maar goed, je weet het nooit. Eenmaal bij MMC was het heel snel duidelijk: ik had borstkanker.”

Traject bij MMC

“Ik werd direct doorverwezen naar het oncologisch centrum en maakte daar kennis met mijn verpleegkundig specialist Angelique Brands. In de weken daarna maakte het team van specialisten samen met mij een behandelplan. Ik werd eerst geopereerd en kreeg daarna 15 bestralingen en 8 chemokuren. Tijdens de operatie werden de tumor, de bestaande protheses en de poortwachtersklier eruit gehaald. Ook mijn eierstokken en eileiders werden preventief verwijderd, allemaal in dezelfde operatie. Dat was best uniek. Ik was daar heel blij mee. Dit betekende namelijk dat ik maar één keer hoefde te herstellen van een operatie, in plaats van meerdere keren.”

Strijdbaar

“Het was een pittig traject en het herstel ging met ups en downs. Maar ik bleef gemotiveerd om te vechten tegen de ziekte. Ook kreeg ik de ruimte om ‘gewoon Sandy’ te blijven. Om betrokken te blijven bij de maatschappij en te blijven werken zolang het kon. Ik ben niet iemand die zich er zomaar bij neerlegt, ik wilde bezig blijven. Angelique motiveerde mij hierin; zij voelde goed aan wat er wel en niet voor mij werkte.”

Zo fit mogelijk

“Voor mijn operatie wilde ik zo fit mogelijk zijn. Ik sportte sowieso al veel. Toen ik hoorde dat ik ziek was, heb ik hier begeleiding bij gezocht. Met de fysiotherapeut van mijn sportschool ging ik twee keer per week aan de slag om aan mijn conditie en spierkracht te werken. Ook tijdens de chemobehandelingen ging ik hiermee door. Natuurlijk was niet elke training een succes, vooral niet tijdens de behandelingen. Maar alleen al er naartoe gaan gaf mij al een goed gevoel.”

Positief blijven

“De mensen in mijn omgeving vonden het knap dat ik zo positief bleef. Die positieve houding zat er bij mij altijd al wel in. Van iets slechts kun je altijd iets moois maken, zeg ik altijd. Tegen andere mensen die iets vergelijkbaars meemaken zou ik dan ook zeggen; ga niet bij de pakken neer zitten, maar kijk vooruit en kijk wat er nog wél kan. Voor mij is het nu tijd om deze zware periode achter me te laten. Als afsluiting hiervan loop ik deze zomer met collega’s mee met de Alpe d’HuZes. Dit staat voor mij symbool voor de weg die ik heb afgelegd.”

Wilt u ons helpen om mensen als Sandy te helpen? Donateurs van het Máxima MC Fonds zijn voor mensen als Sandy én voor ons ziekenhuis van onschatbare waarde. Dankzij hen zijn wij in staat om onderzoeken te financieren, waarmee we patiënten nog beter kunnen helpen.

Steun het Máxima MC Fonds