Triggerfinger bij kinderen
Bij een vinger lopen de pezen in het kokertje door haakjes. Bij een triggerfinger/triggervinger is de pees te dik en/of het kokertje te nauw. Het peesje blijft dan hangen, waardoor het niet goed glijdt en gaat haperen. Dit kan een soort ontstekingsreactie geven. Deze ontstekingsreactie geeft vaak een beperking in het buigen en zorgt heel soms voor pijn en irritatie. Bij volwassenen betreft dit vaak de vingers, bij kinderen is het vaak de duim. Dit heet een triggerduim. Een triggerduim is vaak niet pijnlijk voor uw kind.
Behandeling triggerfinger (triggervinger)
Een triggervinger is geen gevaarlijke aandoening en kan zowel operatief als niet-operatief behandeld worden. De kinderorthopeed bekijkt samen met u of uw kind geopereerd kan worden. Dit hangt af van verschillende factoren. Zoals de mate van beperking in beweeglijkheid. Bij kinderen <1 jaar wordt er vaak gekozen om af te wachten. Soms herstelt een triggerfinger spontaan.
Het doel van de operatie is het wijder maken van de tunnel (peesschede), zodat de pees er weer doorheen kan glijden.
Operatieve behandeling
Bij de operatie wordt een klein sneetje gemaakt in de handpalm aan de basis van de betreffende vinger of duim. In de diepte wordt de peesschede opgezocht en gekliefd. Daarna wordt de huid weer gesloten met hechtingen. Na de operatie zal de peesschede uit zichzelf in een iets wijdere toestand dichtgroeien, zodat de pees meer ruimte heeft.
Na de operatie mag uw kind de vinger meteen weer gebruiken. Het is belangrijk dat het wondje schoon gehouden wordt. Laat uw kind de eerste twee weken liever niet in de zandbak spelen.