25 februari 2016

COPD en longrevalidatie

‘Ik heb COPD, maar ik bén geen COPD’

Lucy Minneboo (65) heeft last van een piepende ademhaling. Om haar man en dochter een plezier te doen stapt ze naar de huisarts. Daar wordt in 2007 de diagnose COPD gesteld. “Dat piepen ging ik als normaal ervaren, terwijl het dat natuurlijk niet is. Zelf hoorde ik het niet meer.” Lucy krijgt medicatie en de klachten zakken. ”Ik dacht: zolang ik bij de huisarts onder controle blijf, valt het allemaal wel mee.”

In 2013 blijkt uit een blaastest echter dat haar longen steeds verder achteruit gaan. Er wordt een afspraak bij de longarts in het Máxima gepland. Van die boodschap schrikt ze. “Ik zag mezelf al aan de zuurstoffles hangen. Achteraf is de verwijzing naar MMC  het beste dat me overkomen is.”

Revalidatietraject
In MMC gaat Lucy een longrevalidatietraject van twaalf weken tegemoet bij medisch centrum Flow. In de eerste periode sport ze daar drie keer in de week, in de daaropvolgende periode nog tweemaal per week. “Ik had geen idee wat ik me erbij voor moest stellen. Sporten was een vies woord voor mij, daar had ik helemaal niets mee.” Ze is dan ook onzeker bij de start van de revalidatie. Maar het tegendeel wordt bewezen.
Begeleiding
“Ik ben zo dankbaar dat ik deze kans gekregen heb.” De persoonlijke benadering en de uitgebreide uitleg van medisch centrum Flow spreekt haar erg aan. “Het draait niet alleen om sporten, je wordt begeleid in je hele leefstijl: het aannemen van een andere lichaamshouding, ademhalingsoefeningen en voedingstips. Alles wat je nodig hebt om je conditie op peil te brengen wordt je aangeboden door het team van specialisten.”

Topconditie
Haar doel is om samen met haar man oud te worden, de kleinkinderen op te zien groeien en weer actief te zijn in het leven. “Ik heb COPD maar ik ben geen COPD!” Met deze uitspraak bewijst ze dat je je leven niet hoeft te laten bepalen door een chronische ziekte. Lucy heeft een conditie als nooit tevoren. En haar weerstand is met stappen vooruit gegaan.

Lucy’s partner: ‘Er zijn geen beperkingen meer’
“Lucy is veel sterker uit de revalidatie gekomen. Ze heeft meer zelfvertrouwen en neemt zelf haar verantwoordelijkheid. Voorheen had ze veel last van moeheid en kortademigheid. Hierdoor kon ze lang niet alles ondernemen wat ze zou willen. Ze kreeg te maken met allerlei beperkingen. Neem als voorbeeld traplopen. Dat werd een steeds groter probleem. Tijdens de revalidatie leerde ze een andere manier van traplopen. Ze kijkt nu naar wat kan, in plaats van wat onmogelijk is. Daarnaast ben ik een coach voor Lucy. Vaak gaat ze ergens vol voor, zonder haar grenzen te bepalen. Dan moet ik haar toch even terugfluiten, om ervoor te zorgen dat ze niet te hard van stapel loopt. Af en toe even rusten voordat ze verder gaat.”