Gescheurde kruisband

Letsel aan de voorste kruisband komt vaak voor bij sporten met veel draaimomenten, zoals voetbal of volleybal. Tijdens sporten of een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren.

Symptomen

De klachten die u tijdens het scheuren van de kruisband voelt, zijn: u voelt de kruisband knappen en zakt door uw knie. In de eerste uren daarna is de knie vaak gezwollen en pijnlijk.

Oorzaak

Meestal is een draaibeweging tijdens het sporten de oorzaak van een gescheurde kruisband. Een andere oorzaak is een verkeersongeval.

Onderzoek

De orthopeed stelt de diagnose aan de hand van de aard van de klachten, lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en eventueel een kijkoperatie.

Behandeling

Bij kniebandletsel behandelt de fysiotherapeut in eerste instantie de klachten. Wanneer dit onvoldoende resultaat oplevert, kan de orthopeed voorstellen een nieuwe kruisband te plaatsen via een operatie. Dit gebeurt ook als de voorste kruisband gescheurd is. Letsel van de voorste kruisband geneest namelijk niet spontaan.

Sinds 2009 wordt een nieuwe techniek gehanteerd voor operaties bij voorste kruisbandletsel. Door toepassing van deze techniek herstelt de functie en stevigheid van de knie veel beter. Dr. Janssen, orthopedisch chirurg binnen MMC, is in Nederland één van de eerste die de overstap naar deze nieuwe techniek heeft gemaakt. Hij is kniespecialist en behandelt vrijwel alleen knieaandoeningen. Hierdoor heeft hij zeer veel ervaring op het gebied van voorste kruisbandreconstructies.

Na de behandeling

U revalideert na de operatie bij uw eigen fysiotherapeut. Daarnaast komt u meestal nog twee keer op controle bij polikliniek orthopedie. Draaisport, zoals voetbal, hockey en volleybal, kan in de meeste gevallen na zes tot negen maanden opgepakt worden.

Sportspreekuur

Als u een ernstige acute blessure oploopt tijdens het sporten, is het zaak daar niet te lang mee door te lopen. Hoe eerder u de diagnose en een behandelplan krijgt, hoe eerder u weer terug kunt keren op uw oude sportniveau. Voor acute en/of gecompliceerde letsels houdt Máxima MC een snel toegankelijk sportspreekuur. De orthopeden en sportartsen van MMC werken nauw met elkaar samen bij de behandeling van sportblessures van zowel recreatieve sporters als topsporters. U kunt – na een verwijzing van uw (huis)arts – een afspraak maken via de polikliniek orthopedie.

Behandelwijzer app

Voor deze behandeling maakt de polikliniek orthopedie gebruik van een speciale app voor op uw smartphone of tablet. Deze app is een behandelwijzer die u alle relevante informatie over uw behandeling geeft op het juiste moment. U kunt de app downloaden in de App Store of Google Play.

Accepteer de ‘push notifications’ om de informatie op het juiste moment te ontvangen. Vervolgens zoekt u ‘Orthopedie Groot Eindhoven’. U kunt nu uw behandeling in Máxima MC selecteren. Druk op de knop ‘Start’ en alle voor u relevante informatie is direct zichtbaar op uw tijdlijn.

 

Topklinische functie

De behandeling van voorste- en achterste kruisbandletsels is een erkende topklinische functie van MMC. Dit staat vastgelegd in het STZ Topklinisch Zorgregister: een register om patiënten en verwijzers inzicht te geven in de landelijke topfuncties van ziekenhuizen voor bovengemiddeld complexe zorg.