Hamerteen

Een hamerteen is een buigstand van de teen die niet meer te strekken is. Het middelste gewrichtje van de teen is omhoog en krom vergroeid. Meestal gaat het om de tweede of derde teen.

Klauwteen

Een hardnekkigere variant van de hamerteen is de klauwteen. Bij een hamerteen is alleen het middelste gewrichtje van de teen vergroeid, bij een klauwteen is het gewricht tussen het tweede en derde teenkootje ook gebogen. Daarbij is bij het gewricht tussen de kleine teen en het middenvoetsbeetje sprake van een overstrekking.

Symptomen

De klachten bij een hamerteen zijn eelt op het uiteinde van de teen, het begin van de nagel en boven de teen (eksteroog). Een hamerteen kan pijn doen in de gesloten schoen.

Oorzaak

Een hamerteen zien we vaak bij doorgezakte voeten (platvoeten), holvoeten en regelmatig naast een hallux valgus. Klauwtenen komen vaak voor bij mensen met holvoeten.

Onderzoek

De arts bekijkt de stand en beweeglijkheid van de tenen, de voet en de enkel. Verder worden er röntgenfoto’s gemaakt.

Behandeling

Soms kan een hamerteen gecorrigeerd worden met een speciale steunzool. Vaak is echter een operatie noodzakelijk. Bij de operatie verwijdert de orthopeed een gedeelte van het eerste kootje van de teen. Het kromme gewrichtje kan hierdoor ontspannen, waardoor de teen weer plat komt te liggen. De teen wordt hierdoor iets korter.