Knieschijf uit de kom

Aan de voorzijde van de knie ligt de knieschijf. Deze kan uit de kom schieten, bijvoorbeeld wanneer uw knie te hard naar binnen draait. De knieschijf schiet meestal naar de buitenzijde van uw knie.

Symptomen knieschijf uit de kom

Wanneer de knieschijf uit de kom schiet, doet dit veel pijn. De knieschijf is aan de buitenzijde van de knie zichtbaar als een dikke bult. Daarnaast kan de knie opzwellen.

Oorzaak knieschijf uit de kom

Het uit de kom schieten van de knie, ook wel knieontwrichting genoemd, gebeurt vaak tijdens het sporten. Voorbeelden zijn een harde klap van opzij of het te hard naar binnen draaien van de knie. Mensen met obesitas of hypermobiliteit hebben meer kans op het ontwrichten van de knie. Bij sommige mensen zijn de banden die de knieschijf op de plaats moeten houden wat slap.

Onderzoek knieschijf uit de kom

Nadat de arts lichamelijk onderzoek uitgevoerd heeft, wordt soms een röntgenfoto gemaakt. Op een röntgenfoto is duidelijk zichtbaar waar de knieschijf zich bevindt.

Behandeling knieschijf uit de kom

De behandeling bestaat in eerste instantie uit het terugplaatsen van de knieschijf in de kom. Soms is dit al spontaan gebeurd. Als de schade niet te groot is, blijft de behandeling over het algemeen bij fysiotherapeutische oefeningen.
In ernstige gevallen en wanneer de knieschijf regelmatig uit de kom schiet, is een operatie nodig. Deze operatie wordt ‘tuberositas transpositie’ genoemd. De chirurgisch orthopeed verandert tijdens de operatie het verloop van de pees, die de knieschijf op zijn plaats houdt. Dit gebeurt door de aanhechting van de pees los te maken en op een andere plek aan het onderbeen vast te zetten.

Sportspreekuur

Als u een ernstige acute blessure oploopt tijdens het sporten, is het zaak daar niet te lang mee door te lopen. Hoe eerder u de diagnose en een behandelplan krijgt, hoe eerder u weer terug kunt keren op uw oude sportniveau. Voor acute en/of gecompliceerde letsels houdt Máxima MC een snel toegankelijk sportspreekuur. De orthopeden en sportartsen van MMC werken nauw met elkaar samen bij de behandeling van sportblessures van zowel recreatieve sporters als topsporters. U kunt – na een verwijzing van uw (huis)arts – een afspraak maken via de polikliniek orthopedie.