Patellofemoraal syndroom

Patellofemorale pijnklachten zijn klachten in en rond de knieschijf. Het komt op alle leeftijden voor, maar vooral in de puberteit. Bovendien komen de klachten vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen

Bij het patellofemorale syndroom heeft u pijn op, onder of rond de knieschijf. Meestal is dit aan één knie, soms ook aan beide knieën. De pijn wordt erger bij lang zitten met gebogen knieën, hurken, knielen en traplopen. Bij rust en als u de knie strekt, vermindert de pijn juist. De knie kan stijf aanvoelen of dik zijn.

Oorzaak

Het is niet helemaal duidelijk waarom iemand patellofemorale pijnklachten krijgt. De gedachte is dat het komt doordat de knieschijf niet mooi door de groeve in het bovenbeen loopt. Dit kan het gevolg zijn van een afwijkende stand van de benen of voeten, of door zwakke of korte spieren rondom het kniegewricht. Vaak zijn er geen afwijkingen in de knieschijf te vinden en leidt irritatie van de structuren rondom de knieschijf tot de klachten. Dit kan het gevolg zijn van overbelasting. Bij een aantal patiënten wordt er geen oorzaak voor de klachten gevonden.

Onderzoek

Om de diagnose te kunnen stellen, voert de arts lichamelijk onderzoek uit. Soms is aanvullend onderzoek, zoals röntgenonderzoek of een MRI-scan, nodig om andere knieaandoeningen uit te sluiten.

Behandeling

Twee behandelmethoden kunnen de klachten verminderen of wegnemen: relatieve rust in combinatie met pijnstillers en oefeningen die de spieren versterken. Vaak worden beide methoden gecombineerd.

  • Rust en pijnstillers
    Activiteiten die klachten veroorzaken moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Daarnaast kunnen koeling en pijnstillers met een ontstekingsremmende werking (NSAID’s) de klachten verminderen.
  • Oefeningen
    Uw specialist geeft u oefeningen om de groep spieren genaamd quadriceps te trainen.