Radiologisch dikkedarmonderzoek

Radiologie

Bij een onderzoek van de dikke darm worden röntgenfoto’s gemaakt van het gedeelte van de dikke darm tussen de stoma en de anus. Deze foto’s geven informatie over de kwaliteit van de operatienaad en dit gedeelte van de dikke darm. Vanwege de aanwezigheid van het stoma, is dit gedeelte van de dikke darm tijdelijk niet gebruikt. Daardoor is een voorbereiding om de darm schoon te maken niet nodig. De dikke darm wordt zichtbaar gemaakt op de foto’s door een waterig contrastmiddel.

Onderzoek dikke darm

De laborant neemt met u het verloop van het onderzoek door. Op de onderzoekstafel brengt de laborant een slangetje in de anus. Via dit slangetje laat de radioloog voorzichtig een waterig contrastmiddel in de darm lopen. Er worden enkele foto’s gemaakt. Na deze foto’s is het onderzoek klaar. U kunt vervolgens naar het toilet om het waterig contrastmiddel uit te laten lopen. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Onderzoek laatste deel dikke darm

Een defecografie is een röntgenfilm van de endeldarm in rust en tijdens persen. Hierbij bekijkt de specialist de snelheid van het ontlasten. Bij een defecografie maken we gebruik van contrastmiddel. Dit middel brengen we in uw darm, waardoor de darmen te zien zijn op een röntgenfilm. Op deze film zien we of de endeldarm afwijkingen vertoont, zoals een verzakking, een uitbochting of een vernauwing. Ook zien we hoe de endeldarm zich tijdens persen ledigt.

De arts kan een defecografie voorstellen als u een moeizame stoelgang heeft. Dit kan veroorzaakt worden door te langzaam werkende darmen. Ook afwijkingen in de anus en de bewegingen van de bekkenbodem kunnen we hiermee aantonen. Evenals een verzakking van de endeldarm. Het onderzoek duurt ongeveer 25 minuten.

Uitslag

Tijdens een vervolgafspraak informeert uw medisch specialist u over de uitslag.