MRI-onderzoek
Radiologie
Magnetic Resonance Imaging ofwel MRI is een methode om beelden te maken van het menselijk lichaam. Bij dit onderzoek gebruiken we een sterk magneetveld en radiogolven. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen.
Met de radiogolven en het magneetveld worden signalen opgewekt in het lichaam. Een antenne ontvangt deze signalen en een computer vertaalt het in een beeld. De beelden worden gebruikt om een diagnose op te stellen.
Voorbereiding
Voordat het MRI-onderzoek kan plaatsvinden is het belangrijk dat alle metalen of magnetische voorwerpen buiten de onderzoekkamer blijven. U kunt deze voorwerpen in de kleedruimte achterlaten. Omdat de MRI-scanner gebruik maakt van een sterke magneet, is het belangrijk om vooraf te weten of u metalen voorwerpen in of op het lichaam hebt. Sommige implantaten mogen niet of slechts onder bepaalde voorwaarden in de scanner. Bij de aanvraag heeft uw arts hier vragen over ingevuld. Vóór het onderzoek vult u zelf een vragenlijst in, waarop naar relevante implantaten wordt gevraagd. Vanaf twee weken vóór uw onderzoek staat deze vragenlijst digitaal klaar in uw portaal in MijnMMC. Als u hier vragen over heeft, kunt u altijd telefonisch contact opnemen met de afdeling radiologie. Laat het ons op tijd weten indien u verhinderd bent.
Onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare tafel. U komt met het te scannen lichaamsdeel in het midden van de MRI-scanner te liggen. De MRI-tunnel is 1,80 meter lang. De MRI-scanner blijft open aan de voor- en achterzijde gedurende het gehele onderzoek. Probeer tijdens het onderzoek zo stil mogelijk te liggen. Tijdens de opnamen hoort u een hard kloppend geluid. Wij beschermen uw gehoor hiertegen met behulp van oordopjes en een koptelefoon. Wanneer u het prettig vindt, kunt u tijdens het onderzoek naar radio luisteren. Een MRI-onderzoek duurt meestal 15 tot 30 minuten.
Bij bepaalde onderzoeken is het nodig om via een infuus in de arm een contrastmiddel toe te dienen. Organen en bloedvaten kunnen zo beter worden beoordeeld. Het infuus wordt na afloop van het MRI-onderzoek verwijderd.
Risico’s en bijwerkingen
Er zijn geen nadelige effecten bekend van het gebruik van MRI-scanners.
Zwangerschap
Het is belangrijk om te weten of u (mogelijk) zwanger bent. Neem dan contact op met uw behandelend arts. Deze overlegt met de radioloog of het onderzoek door kan gaan.
Uitslag
Uw arts vertelt u de uitslag tijdens een controleafspraak.
Contact
Telefoonnummer afdeling Radiologie: 040 – 888 90 00 (werkdagen tussen 08.30 – 17.00 uur).
Routenummers
Polikliniek locatie Eindhoven: 180
Polikliniek locatie Veldhoven: 055
Folder
MRI – Onderzoek
MRI – Vragenlijst
MRI – Onderzoek Defaecografie
MRI – Onderzoek van de borsten
MRI – Biopsie van de borst
MRI – Biopsie van de prostaat
MRI – Onderzoek van het hart, cardiac met Adenosine
MRI – Onderzoek van schouder of heupgewricht na arthrogram
MRI – Scan bij kinderen 12+
MRI – of CT scan bij kinderen onder sedatie
MRI – Vragenlijst veiligheid voor begeleiders