Bekijk deze info ook op onze kinderwebsite

Röntgenfoto

Een röntgenfoto maakt met name de botten en bepaalde andere weefsels zichtbaar. Door middel van röntgenstraling wordt er een opname gemaakt van een bepaald deel van je lichaam, zodat er een diagnose gesteld kan worden. De radioloog maakt een verslag van de röntgenfoto.

Doorlichtingsonderzoek

Tijdens een doorlichtingsonderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling en meestal een contrastmiddel om organen en andere weefsels zichtbaar te maken. Tevens kan met behulp van doorlichting een beweging van een orgaan of contrastmiddel worden bekeken. Hierdoor kan de arts beoordelen of er afwijkingen in de weefsels of organen zijn. Of u contrastmiddel toegediend krijgt, hangt af van het onderzoek. De duur van het onderzoek is afhankelijk van welk onderzoek u krijgt.

Onderzoek

U wordt door de röntgenlaborant binnengeroepen. De laborant zal u instructies geven over mogelijk ontkleden van bepaalde lichaamsdelen. Kleding of sieraden kunnen namelijk een nadelige invloed hebben op de beoordeling van de foto. Vervolgens worden de foto’s gemaakt en zal de röntgenlaborant op een computer bekijken of de foto’s technisch in orde zijn.

Röntgenonderzoek maag

Tijdens dit onderzoek maakt men röntgenfoto’s van de maag. Om de maag zichtbaar te maken op de foto’s, krijgt u een kalkachtige vloeistof, bariumsulfaat, te drinken. Het kan zijn dat u ook korreltjes moet slikken. U mag vanaf vier uur vóór het onderzoek niet meer eten en drinken (ook geen water), niet roken en geen kauwgom kauwen. Het onderzoek duurt 20 minuten.

Röntgenonderzoek slokdarm

Tijdens dit onderzoek maakt men röntgenfoto’s van de slokdarm. Om de slokdarm zichtbaar te maken op de foto’s, krijgt u een kalkachtige vloeistof, de bariumpap, te drinken. U mag vanaf 24.00 uur niet meer eten alleen heldere(vezelarme) drank drinken. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Uitslag röntenonderzoek

De resultaten van het onderzoek worden door een radioloog beschreven in een verslag. Dit verslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag van de foto’s met u bespreken. Het verslag kunt u ook terugvinden in uw patiëntenportaal MijnMMC.

Uw röntgenfoto’s kunt u telefonisch opvragen bij afdeling radiologie via (040) 888 90 00 (werkdagen tussen 08.30 – 17.00 uur). Het is alleen mogelijk om uw eigen röntgenfoto’s op te vragen.

Straling röntgenonderzoek

Om organen en bloedvaten zichtbaar te maken wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Straling kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. De hoeveelheid straling die wij gebruiken is echter zo gering, dat daar geen schadelijk effect van te verwachten is. Ook niet als u meerdere onderzoeken krijgt. Het is wel belangrijk om het aan te geven als u zwanger bent, of zou kunnen zijn. Sommige onderzoeken kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Meer informatie over de verschillende onderzoeken vindt u in de patiëntenfolders.