Over Vrouw Moeder Kind-centrum

Máxima MC loopt voorop met familiegerichte zorg binnen het Vrouw Moeder Kind-centrum, waar alle zorg rondom vrouwen, (aanstaande) moeders, kinderen en vroeggeborenen gebundeld is.

Wilt u de beste en veiligste zorg voor u en uw toekomstige kindje? Dan bent u bij het Vrouw Moeder Kind-centrum van Máxima MC aan het juiste adres. Iedereen is van harte welkom: met óf zonder medische indicatie. Wij zorgen ervoor dat u zich bij ons thuis voelt.

Graag vertellen we u alles over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en de periode na de bevalling. In het VMK-centrum krijgt u de beste deskundige begeleiding en advies die u nodig heeft.

U bevalt bij ons in een sfeervolle en ruime kraamsuite onder begeleiding van uw eigen verloskundige of de gynaecoloog waar u en uw gezin centraal staan. Wij leveren zorg op maat voor u en uw baby. Pijnstilling is 24 uur per dag mogelijk (indien medisch verantwoord). Mocht u of uw baby onverhoopt extra zorg nodig hebben, dan hebben wij alle voorzieningen en deskundigheid om u en de baby optimaal te behandelen.

Het Vrouw Moeder Kind-centrum is één van de tien centra in Nederland waarin alle voorzieningen rondom zwangerschap, bevallen en kindzorg bij elkaar zijn gebracht. We werken samen met uw eigen verloskundige.

Daardoor kunt u gewoon op controle bij een praktijk bij u in de buurt. Maar als er extra zorg nodig is voor u of voor uw baby, kunnen we die meteen bieden.

Het Vrouw Moeder Kind-centrum bestaat uit:

 VMK-centrum bijzonder in de regio

Gynaecologen gespecialiseerd in verloskunde

Het Vrouw Moeder Kind-centrum van MMC is het enige ziekenhuis in de regio Brabant waar perinatologen (gynaecologen gespecialiseerd in de verloskunde) werken, die zich alleen maar met verloskunde bezig houden.

Pijnstilling

In het VMK-centrum kan je 24 uur per dag een ruggenprik (epiduraal) krijgen. Onder bepaalde voorwaarden kunt u als alternatief ook pijnstilling door middel van een infuus (remifentanyl) aanvragen.

Family Centered Care

Family Centered CareBinnen het VMK-centrum werken we al sinds 2012 volgens het Family Centered Care principe. Het gezin staat hierbij centraal en de zorg wordt hier omheen georganiseerd. Het uitgangspunt is dat moeder en kind een eenheid vormen en dus ook als eenheid behandeld worden. Indien medisch verantwoord blijven ze 24 uur per dag bij elkaar, zolang als het nodig is en hoe complex de zorg ook is. Het zit inmiddels in de genen van alle medewerkers en specialisten van het VMK-centrum. We ontwikkelen daarin steeds nieuwe concepten. En dat alles in een gastvrije, huiskamerachtige omgeving waarin de familie bepaalt wat ze nodig heeft. Dit maakt het VMK-centrum uniek in Nederland.

Sacred hour

Sacred HourWe werken sinds 2014 met het ‘Sacred Hour’. Hierbij blijft het kind, als het medisch verantwoord is, direct na de bevalling minimaal een uur bij moeder op de borst van moeder. Dit is echt het uurtje van moeder, kind en partner waarin de moeder-kind binding wordt versterkt en het succes van slagen van borstvoeding wordt vergroot. Tijdens dit uur worden in principe geen medische taken verricht zoals wassen en meten. Dat komt pas daarna. Eerst hebben ouders een momentje voor zichzelf met hun pasgeboren baby.

In 2014 is het zogenaamde Sacred Hour in MMC bij 80,2% van alle baby’s die voorbij 37 weken zwangerschap zijn geboren succesvol toegepast. Hierbij zijn ook de baby’s meegeteld die door middel van een keizersnede of kunstverlossing zijn geboren.

Moeder en kind blijven bij elkaar bij keizersnede

Sinds 2014 worden moeders en hun pasgeboren baby bij een keizersnede (gepland en ongepland) niet meer van elkaar gescheiden als de medische conditie van moeder en kind dit toelaat. Direct na de geboorte bij de keizersnede wordt het kindje, nadat het is nagekeken door de kinderarts, op de borst van de moeder gelegd. Er is meteen ‘huid-op-huid’ contact. Dat is goed voor de hechting tussen moeder en kind en voor de borstvoeding. Het kindje mag meteen al aangelegd worden. De operatie is dan nog in volle gang. Na de operatie gaat het hele gezin naar de verkoever (recovery) en de baby wordt dus op geen enkel moment nog gescheiden van de moeder en de vader na de geboorte.

Tijdens een keizersnede wordt er naar gestreefd de baby zo rustig mogelijk geboren te laten worden. Sinds 2014 wordt aan de zwangere en haar partner de mogelijkheid geboden om tijdens de keizersnede mee te kijken naar de operatie op het moment dat de baby geboren wordt. Wij streven ernaar de keizersnede zo natuurlijk mogelijk te laten plaatsvinden. Dit wordt ook wel ‘natural cesarean’, oftewel ‘natuurlijke keizersnede’, genoemd.

Derdelijnscentrum

Derdelijns zorgHet Vrouw Moeder Kind-centrum van MMC is een derdelijnscentrum met twee gespecialiseerde afdelingen:

Hierdoor heeft het VMK-centrum op dit gebied een verwijsfunctie voor de regio Den Bosch, Eindhoven, Uden, Geldrop en Helmond Brabant.

Continu onderzoek door Philips, TU Eindhoven en MMC

Philips, TU Eindhoven en MMC doen gezamenlijk continu onderzoek op het gebied van de verloskundige zorg. Meer dan 20 onderzoekers doen binnen dit zogenaamde ‘Impuls-project’ onderzoek naar manieren om de zorg nog verder te verbeteren.

Drie hoogleraren

Drie hooglerarenBinnen de vakgroep gynaecologie werken drie hoogleraren:

  • prof. dr. Marlies Bongers, gynaecoloog en  verbonden aan de Universiteit van Maastricht,
  • prof. dr. Guid Oei, gynaecoloog en verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven,
  • prof. dr. Corine Verhoeven, verloskundige en verbonden aan de University of Nottingham.

 

Gezin