Contactallergie
Bepaalde chemische, plantaardige of metalen stoffen kunnen na contact met de huid zorgen voor een allergische reactie. Dit wordt een contactallergie genoemd. Onderzoek en behandeling hiervan vinden voornamelijk plaats op de polikliniek dermatologie.
Contactallergie kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld nikkel, chroom, kobalt, cosmetica, parfum, lederwaren en lijm in pleisters.
Symptomen
Contactallergie ontstaat vrijwel overal waar de huid in contact is geweest met lichaamsvreemde stoffen, ook wel allergenen genoemd. Denk bijvoorbeeld aan de knoop van uw broek (metaalallergie), uw hals (parfumallergie) of de plaats waar een pleister zat (lijmallergie). Op de plaats waar huidcontact met de stof is geweest ontstaan de volgende symptomen:
- rode huid
- zwelling van de huid
- erge jeuk
- schilferende huid
- blaasjes
Oorzaak
Bij een contactallergie reageert het afweersysteem overdreven op lichaamsvreemde stoffen (allergenen). Allergenen komen via de huid het lichaam binnen, waarna het afweersysteem ze onschadelijk probeert te maken. Daarbij komen stoffen vrij die een allergische reactie, in dit geval eczeem, veroorzaken.
Een contactallergie ontstaat niet meteen, maar ontwikkelt zich zodra u een tijd met een bepaalde stof in aanraking komt. Dat kan binnen enkele weken gebeuren, maar dit kan ook jaren duren.
Onderzoek
Soms is al zonder te testen duidelijk dat er sprake is van een contactallergie. Zo is aan contacteczeem aan de oorlellen – bij het dragen van nikkelen oorbellen – te zien dat het om een nikkelallergie gaat.
Plaktest
Een verdenking van contactallergie kan worden bevestigd na een plaktest, ofwel de patchtest. De verpleegkundige brengt een aantal pleisters met allergenen bij u aan. Deze pleisters moeten 36 tot 72 uur blijven zitten. Na het verwijderen van de pleisters vertoont de huid wel of geen allergische reactie. De arts of verpleegkundig specialist kan zo de diagnose stellen.
Dermatologie
De meeste plakproeven worden gedaan op de polikliniek dermatologie. De medewerkers van de polikliniek allergologie zullen u dan ook verwijzen naar de dermatoloog. Soms worden er, op indicatie, enkele plakproeven uitgevoerd op de polikliniek allergologie.
Behandeling
Een contactallergie blijft het hele leven aanwezig. De allergische stoffen zullen dus altijd vermeden moeten worden. Als u last heeft van contacteczeem kunnen hormoonzalven en vette zalven de huid genezen en tot rust brengen.
bron
http://Bron; https://www.nvvaki.nl/system/files/bestanden/documenten/patie%CC%88ntenfolder%20contacteczeem.pdf