‘Een boodschappenlijst aan allergieën’
Veel mensen reageren overgevoelig op bepaalde stofjes in de lucht of in etenswaren. Kim van der Kruijs uit Heeze heeft een lijst aan allergieën, maar laat haar leven er zo min mogelijk door beïnvloeden. Dankzij jarenlange immunotherapie in MMC Eindhoven is ze nu beter bestand tegen boom- en graspollen. Voor haar voedsel- en paardenallergie heeft ze zelf het medicijn in huis: goed opletten en waar nodig mijden.
Het is een indrukwekkende opsomming. Kim van der Kruijs is allergisch voor gras- en boompollen, soja, selderij, wortels, noten, pinda’s, taugé, diverse fruitsoorten en… huidschilfers van paarden.
De maanden mei en juni, wanneer de pollen vrij spel krijgen, zijn voor Kim met afstand de vervelendste. Als kind had ze al hooikoorts. Opgezwollen en tranende ogen, hoesten, niezen, jeuk aan de mond en lippen; het complete arsenaal aan klachten dat bij een flinke verkoudheid hoort. “Vervelend, maar ik weet niet beter. Ik kan me geen lente herinneren dat ik geen hooikoorts had.” Sporten doet ze graag, maar dan wel binnen de muren van de sportschool. “Je zult mij niet door een weiland zien rennen. En al helemaal niet als daar paarden rondlopen. Ik heb ooit een paard geaaid. Daarna kreeg ik het benauwd en begonnen mijn ogen en gehemelte te jeuken”, vertelt ze met een relativerende glimlach.
Immunotherapie
Tegen haar pollenallergie helpen geen tabletten of homeopathische druppels. Vijf jaar geleden, vlak na Nieuwjaarsdag, besloot Kim van der Kruijs om professionele, medische hulp in te schakelen. De directe aanleiding – het klinkt vreemd – was het eten van een loempia. “Ik voelde mijn lippen en gehemelte opzwellen. Het zag er uit als een koortslip. Daarbij kreeg ik uitslag op mijn borst. De maat was vol. Hooikoorts, oké. Maar nu ook nog allergisch voor voedsel?” Op verwijzing van de huisarts kwam Kim terecht bij klinisch immunoloog / allergoloog Huub Willems van Máxima MC. Al snel werd duidelijk dat taugé in de loempia de boosdoener was. Taugé wordt ook wel ‘de sojascheut’ genoemd, dus was het advies simpel: geen soja meer. De behandeling van haar pollenallergie neemt aanzienlijk meer tijd in beslag. Dokter Willems startte vijf jaar geleden met haar immunotherapie. Vanaf die tijd gaat Kim om de vier weken – in het begin zelfs elke week – naar de allergiepoli van MMC Eindhoven. Via een spuitje krijgt ze een kleine hoeveelheid pollen toegediend. “Op die manier raakt mijn lichaam langzaam gewend aan dit stofje. Ik merk zeker dat het effect heeft. Ik heb nog wel hooikoorts, maar niet meer zo heftig. Eind dit jaar zit de behandeling erop en bekijken we hoe het verder gaat.” Ze is erg tevreden over de zorg en begeleiding. “Hooikoortsklachten worden niet altijd serieus genomen, merk ik in mijn omgeving. Doe niet zo flauw, wordt wel eens gezegd. In het Máxima nemen ze je klachten serieus. Ze zijn vriendelijk en denken met je mee”, aldus Kim die zelf als doktersassistente in Veghel werkt.
Nuchter
Met haar voedselallergie moet ze zelf leren omgaan. Makkelijk is dat niet, want het lijstje met ‘verboden producten’ is de laatste jaren beduidend langer geworden. Kim is ook overgevoelig voor soja, selderij, wortels, noten, pinda’s en diverse fruitsoorten. De ingrediënten van etenswaren in de supermarkt kent ze inmiddels uit haar hoofd. “Het is tegenwoordig best lastig om iets te vinden waar geen soja en kruiden inzitten. Gelukkig is ook mijn moeder heel alert met boodschappen doen en koken. Ze weet precies wat ik niet mag hebben. En in een restaurant eten? Geen probleem, al moet ik natuurlijk wel vragen wat er inzit. Meestal bestel ik vis, omdat dat minder gekruid is.”
Allergieën, Kim blijft er nuchter onder. “Het hoort bij mijn leven. Leuk is het niet, maar er zijn ergere dingen.”