Medicatie rondom uw afspraak of opname

Actueel medicatieoverzicht

Het is voor uw behandelaar belangrijk om te weten welke medicijnen u thuis gebruikt, mocht u onverhoopt in het ziekenhuis terechtkomen. Wij adviseren u een actueel overzicht van uw medicijngebruik, bijvoorbeeld een medicijnpaspoort, bij u te dragen. Dit medicijnpaspoort kunt u bij uw eigen apotheek aanvragen. Het is van belang dat u dit document actueel houdt en altijd bij u draagt, zodat u dit kunt overhandigen aan uw behandelaar. Zeker wanneer u allergisch bent voor een medicijn is het verstandig om een actueel medicatieoverzicht bij u te dragen.
U dient bij uw eigen apotheek toestemming te geven voor informatie-uitwisseling.
In MijnMMC kunt u zien, welke door u gebruikte medicijnen bekend zijn in het ziekenhuis.

Medicijnen na poliklinische afspraak

Na uw afspraak op één van de poliklinieken van MMC kan het zijn dat de specialist medicijnen voorschrijft. Deze kunt u in apotheek De Run in Veldhoven of apotheek De Karpen ophalen.

Medicijnen bij dagbehandeling

Wanneer u een ingreep in dagbehandeling ondergaat, gebruikt u tijdens uw ziekenhuisverblijf uw eigen medicijnen. Neem alle medicijnen die u gebruikt, in de originele verpakking, mee naar het ziekenhuis. U gaat na de ingreep dezelfde dag nog naar huis. Wij raden u aan om paracetamol in huis te hebben liggen.

Medicijnen bij opname

Bij een ziekenhuisopname is het belangrijk dat onze specialisten op de hoogte zijn van uw medicijngebruik. Sommige medicijnen moet u tijdens uw opname blijven gebruiken, anderen moet u juist stoppen. Uw behandelend arts licht u daarover in. Het is belangrijk dat u bij het bezoek aan het ziekenhuis een overzicht van uw medicijnen meeneemt, bijvoorbeeld een medicijnpaspoort. Wij verzoeken u om dit overzicht mee te nemen naar de afspraak op de Pré Operatieve Screening (POS).

De eerste dag van uw opname gebruikt u nog uw eigen medicijnen. Neem dus uw eigen medicijnen mee, in originele verpakking. De dagen daarna krijgt u medicijnen via de ziekenhuisapotheek. Soms wordt een medicijn tijdens uw ziekenhuisverblijf vervangen voor een vergelijkbaar medicijn. Het kan ook zijn dat u tijdens uw opname start met nieuwe medicatie.

Lees meer over meerdaagse opname in MMC

Medicijnen bij ontslag

Als u na uw opname thuis nog medicijnen moet blijven gebruiken, krijgt u een recept mee. U kunt de medicijnen eventueel ophalen bij apotheek De Run of apotheek De Karpen. Op uw verzoek is het mogelijk deze medicijnen te bezorgen bij u op de afdeling.
Als u te horen heeft gekregen dat u weer naar huis mag, zal eerst de ziekenhuisapotheek bij u aan het bed komen. De ziekenhuisapotheek zal samen met u de medicijnen doornemen die u thuis nog door moet gebruiken.

Persoonlijk consult

Het is mogelijk om tijdens uw opname in MMC een persoonlijk consult te houden met één van onze apothekers. Vraag aan uw verpleegkundige om contact op te nemen met de apotheek.

Dure geneesmiddelen

Van dure geneesmiddelen verloopt op een bepaald moment het patent. Vaak komen er dan goedkopere merken met dezelfde werking op de markt. Deze goedkopere merken werken net zo goed als het origineel. Máxima MC neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en kiest waar mogelijk voor deze goedkopere geneesmiddelen. Uiteraard alleen als we zeker zijn van een juiste werking.

Dit geldt ook voor doelgerichte biologische geneesmiddelen waarvoor zogenaamde ‘biosimilars‘ op de markt komen.

Wat betekent dit voor u?
Voor u verandert er in de praktijk niets. De dosis (hoeveelheid medicijn) en hoe vaak een infuus wordt toegediend, blijven hetzelfde.