12 december 2017

Zuidoost-Brabant deelt medicatievoorschriften als eerste digitaal

digitale uitwisseling apotheken

De regio Zuidoost-Brabant start begin januari 2018 met het digitaal verzenden van medicatievoorschriften. Hiermee is de regio de eerste van Nederland. Afgelopen vrijdag tekenden de betrokken partijen een convenant om de samenwerking te bekrachtigen. In de regio nemen twee van de vier ziekenhuizen deel; Máxima MC en het Elkerliek Ziekenhuis.

De actie volgt op een succesvolle pilot in 2016 van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), het RZCC, Máxima MC, poliklinische apotheken de Karpen & de Run en openbaar apotheken Heikant & Lingmont. Op basis van deze pilot heeft VZVZ een landelijke uitrol voor ogen, waarbij gestart wordt in Zuidoost-Brabant. Daarnaast worden alle apotheken in de regio benaderd en gestimuleerd voor deelname.

Verhogen medicatieveiligheid
Het digitaal verzenden van medicatievoorschriften past in het regionale programma rondom medicatieveiligheid. De digitale voorschriften komen, net als de elektronische voorschriften die apotheken nu al van huisartsen ontvangen, automatisch in het digitale systeem van de apotheker terecht. De kans op overname van fouten is hierdoor kleiner dan wanneer voorschriften op papier worden ontvangen. Daarnaast is de wachttijd voor patiënten korter, omdat de recepten kunnen worden bereid voordat de patiënt aan de balie verschijnt. Dit biedt de apotheek ook de mogelijkheid om de werklast beter te spreiden.