Hartfalen@home

Hartfalen@home is een medische behandeling voor patiënten met hartfalen die thuis plaatsvindt, in plaats van in het ziekenhuis. Tijdens deze behandeling wordt er plasmedicatie gegeven via een infuus. De cardiologen in het ziekenhuis werken intensief samen met verpleegkundigen van thuiszorgorganisatie Zuidzorg om deze zorg mogelijk te maken.

Door hartfalen kan het voorkomen dat u teveel vocht gaat vasthouden. Om dit vocht te verliezen, helpen plastabletten niet altijd voldoende. De arts kan dan besluiten dat u plasmedicatie via het infuus nodig heeft om het teveel aan vocht kwijt te raken. Het ziekenhuis is hiervoor niet altijd de beste omgeving. Veel patiënten slapen slechter, bewegen minder en eten slechter in het ziekenhuis dan thuis. Ook is de kans op een infectie of acute verwardheid in het ziekenhuis groter dan thuis. Als u in aanmerking komt voor een thuisbehandeling, zal uw arts dit met u bespreken.

Een thuisbehandeling maakt het mogelijk om sneller te herstellen in uw eigen omgeving. U blijft in beweging, waardoor u uw spiermassa beter behoudt. Ook is het risico op infecties, vallen en verwardheid thuis een stuk kleiner dan in het ziekenhuis. De meeste mensen voelen zich thuis meer op hun gemak, wat uiteindelijk zorgt voor een sneller herstel.

Tijdens de thuisbehandeling komt er dagelijks een verpleegkundige van de thuiszorg bij u thuis. De verpleegkundige beoordeelt hoe het met u gaat en neemt bloed af en sluit zo nodig nieuwe medicatie aan. Zelf meet u uw bloeddruk, hartslag en gewicht. Loopt u tegen problemen aan? De verpleegkundige is 24 uur per dag bereikbaar en kan bij u langskomen als dat nodig is.

Uw arts zal het met u bespreken als u in aanmerking komt voor een thuisbehandeling.

Hieronder laten we u zien hoe een thuisbehandeling er uit kan zien:

U bent onder behandeling bij een cardioloog in Máxima MC. Uw cardioloog heeft in overleg met u besloten dat u thuis behandeld wordt om verder te herstellen. We noemen dit Hartfalen@home, thuisbehandeling voor hartfalen met medicatie via het infuus. Máxima MC biedt u samen met thuiszorgorganisatie ZuidZorg intensieve begeleiding met speciaal opgeleide thuiszorgverpleegkundigen (verpleegkundig technisch team; VTT).
hartfalen observatie
U ligt ter observatie op de Eerste Hart Hulp, omdat u teveel vocht vasthoudt. Na onderzoek door de arts, blijkt dat dit door hartfalen komt. U krijgt plasmedicatie via het infuus om het teveel aan vocht te verliezen. De cardioloog heeft in overleg met u besloten dat u thuis wordt behandeld om verder te herstellen.
De arts belt met een gespecialiseerd verpleegkundige van het Hartfalen@home team van thuiszorgorganisatie ZuidZorg. Ook uw huisarts wordt telefonisch geïnformeerd door uw behandelend arts.
U krijgt extra uitleg over de thuisbehandeling van de arts en verpleegkundige van de Eerste Hart Hulp. Zij overleggen met u en uw naasten of u gaat starten met de thuisbehandeling. U krijgt ook een informatiefolder. In de folder vindt u onder andere het telefoonnummer wat u 24 uur per dag 7 dagen in de week kunt bereiken tijdens de thuisbehandeling.
De verpleegkundige van de eerste harthulp sluit een infuuspomp aan met plasmedicatie. U hoeft deze infuuspomp zelf niet te bedienen. De verpleegkundige geeft u instructies wat te doen als het alarm van de pomp af gaat.
De infuuspomp draagt u in een tasje bij u. De pomp is aangesloten op het infuusnaaldje en dient continu een kleine hoeveelheid plasmedicatie toe. Bij ontslag krijgt u een ‘thuisbehandeling koffer’ met materiaal. U en de verpleegkundige gebruiken deze tijdens de thuisbehandeling. Aan het einde van de behandeling neemt de thuiszorg verpleegkundige de koffer mee terug naar het ziekenhuis.
Als u weer thuis bent, neemt u contact op met de thuiszorg verpleegkundige van Hartfalen@home om aan te geven dat u thuis bent. Zij geeft u als dat nodig is nogmaals uitleg over de behandeling. Ook bespreekt zij met u op welke dag het eerste huisbezoek plaatsvindt.
De volgende dag vindt het eerste huisbezoek plaats. De verpleegkundige neemt zo nodig nog contact met u op om het tijdstip te bespreken.
De thuiszorg verpleegkundige Hartfalen@home belt bij u thuis aan en stelt zich voor. De verpleegkundige is te herkennen aan het ZuidZorg uniform (jas). Het dagelijks bezoek duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.
In de ochtend voordat de verpleegkundige bij u thuis komt, voert u zelf een aantal metingen uit. Zoals het meten van uw bloeddruk, hartslag en gewicht. Deze metingen noteert u in de thuismetenapp of in het hartfalen boekje. Heeft u klachten ervaren of sterk afwijkende metingen? Dan vragen wij u om direct contact op te nemen met de verpleegkundige.
De verpleegkundige herhaalt de metingen als dat nodig is. Daarnaast controleert ze onder andere het infuuspompje en neemt bloed af. Zo kan de verpleegkundige beoordelen of de behandeling naar wens verloopt of moet worden aangepast. Als het nodig is neemt de verpleegkundige tijdens het huisbezoek contact op met de cardioloog.
Zolang het nodig is voor de behandeling, bezoekt de verpleegkundige u dagelijks. Heeft u in de tussentijd klachten? Dan is de dienstdoende verpleegkundige altijd telefonisch bereikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Mocht het nodig zijn, dan komt de verpleegkundige naar u toe.
Mocht blijken dat de behandeling voor uw situatie niet voldoende is, dan kan de verpleegkundige samen met de cardioloog besluiten u alsnog in het ziekenhuis te laten opnemen.
In overleg met de cardioloog kan de thuisbehandeling dan worden beëindigd. Na overleg met de cardioloog neemt de verpleegkundige de vervolgstappen met u door. Bijvoorbeeld met welke medicijnen u kunt stoppen en met welke u eventueel moet doorgaan.
De medicatiewijzigingen worden ook doorgegeven aan uw eigen apotheek. De verpleegkundige verwijdert het infuus. De cardioloog brengt uw huisarts op de hoogte. Na het afronden van de thuisbehandeling, krijgt u een uitnodiging voor afspraken bij de cardioloog en verpleegkundig specialist. Tijdens deze afspraken bespreken zij het vervolg van uw behandeling met u.