‘Mijn buikslagader stond op springen’

‘Mijn buikslagader stond op springen’

Als Henk Straatman (80) plotseling erge pijn in zijn buik heeft besluit hij even te gaan liggen. Vanaf dat moment weet hij nog maar weinig. In MMC wordt een gebarsten aneurysma van de buikslagader geconstateerd en een spoedoperatie is nodig. Meneer Straatman is één van de eerste patiënten in MMC bij wie deze spoedingreep volledig via de lies met een stent uitgevoerd wordt. Er hoeft daarbij geen omleiding naar het andere been worden aangelegd.

Al enige tijd heeft meneer Straatman last van erge vermoeidheid. Ondanks zijn leeftijd werkt hij nog geregeld in de kledingzaak van zijn familie. Als hij op een dag wit wegtrekt en gaat liggen vertrouwen zijn kinderen het niet. Op de achterbank van zijn auto wordt hij naar MMC gereden. “Het was een dodenrit. Ik herkende elk stoplicht en wist precies hoe lang het nog duurde voor we er zouden zijn”, vertelt meneer Straatman. Op de Spoedeisende hulp blijkt het te gaan om een ernstig aneurysma. “Mijn buikslagader bleek zeer verwijd te zijn. De vaatwand was daardoor zo dun dat er al bloed uit lekte. De ader kon elk moment springen.” Vaatchirurg Maarten Loos kan hem opereren, maar wel met een groot risico. Zijn kinderen krijgen te horen dat ze beter afscheid van hun vader kunnen nemen.

Acute ingreep
“Het was bijna gedaan met me en dat besefte ik, maar door de snelheid van het moment ging alles langs me heen. Ik weet niet veel meer van die avond.” Een groot team verschijnt op de operatiekamer. Ook voor hen is het spannend. Vaatchirurg Loos: “Sinds enige tijd kunnen we een gebarsten aneurysma van de buikslagader ook in acute gevallen volledig via de lies uitvoeren. De ingreep gebeurt zelfs alleen onder lokale verdoving van de liezen. We herstellen en verstevigen de verwijde vaatwand met een stent, een kunststof buisje. Dit gebeurde in spoedgevallen voorheen vaak nog via een buikoperatie of met een combinatie van een stent en een omleiding (bypass) van de ene lies naar de andere. De nieuwe methode geeft minder kans op complicaties, waardoor patiënten sneller herstellen. Het is wonderbaarlijk dat meneer er weer bovenop is gekomen. Een open buikoperatie had hij mogelijk niet overleefd.”

Herstel
“Het was heftig om achteraf te horen wat er allemaal gebeurd is. Pas vier dagen na de operatie werd ik wakker op de intensive care”, vertelt meneer Straatman. Zijn kinderen houden omstebeurt trouw de wacht aan zijn bed. Hierna volgt nog een dikke maand op de verpleegafdeling. Zijn conditie heeft een grote klap gehad en er volgt nog een aantal heropnames en longontstekingen, maar meneer Straatman slaat zich overal doorheen: “Ik ben lange tijd bang geweest dat het opnieuw gebeurt, maar ik ben goed behandeld en uitgebreid gerustgesteld. MMC is een prettig ziekenhuis met veel lieve verpleegkundigen en kundige artsen.”

Meer ervaringen