Zwangerschap na een maagverkleining

Bij een zwangerschap na een maagverkleining is goede controle extra van belang. Bespreek dan ook tijdig met uw verloskundige en/of gynaecoloog dat u een gastric bypass of gastric sleeve heeft ondergaan. Belangrijk is het volgende:

Vitaminestatus

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om uw vitaminestatus extra goed in de gaten te houden. Een vitaminekort kan namelijk zorgen voor een groeiachterstand van de baby.

Buikpijn

Zwangerschap na een maagverkleining brengt het risico op galsteenlijden en verdraaiing van de darm met zich mee. De gewijzigde anatomie in de buik in combinatie met de groeiende baarmoeder kunnen verdraaiingen van de darm en galstenen veroorzaken. Een operatie kan dan nodig zijn, waarbij het risico op vroeggeboorte bestaat. Zulke operaties worden natuurlijk zoveel mogelijk uitgesteld, maar dat kan niet altijd.

De complicatie kenmerkt zich door ernstige buikpijn. Het is belangrijk bij de verloskundige en/of gynaecoloog te melden dat u een dergelijke operatie heeft ondergaan. We raden aan zwangere patiënten met een gastric bypass onder controle te houden van een ziekenhuis gespecialiseerd in obesitaschirurgie. Zo kan de obesitaschirurg meekijken met de gynaecoloog indien nodig.

Expertisecentrum

MMC is landelijk het expertisecentrum voor zwangerschap na een maagverkleinende operatie. Het is het enige ziekenhuis in Nederland met ervaring op het gebied van zowel obesitaschirurgie als extreme vroeggeboorte. Dat betekent niet dat iedere zwangere met een maagverkleining hier gezien moet worden, tenzij er complicaties ontstaan. Bij vermoeden op complicaties kan er overlegd worden, of doorgestuurd worden naar MMC. Hier is een multidisciplinair team aanwezig, bestaande uit een gynaecoloog, kinderarts en chirurg, dat overlegt over uw situatie en een behandeling voorstelt.

Heeft u te maken met extreem overgewicht en een kinderwens? Hiervoor bieden we een themaspreekuur aan op de polikliniek gynaecologie.