Europese erkenning hartrevalidatiecentrum Máxima MC
v.l.n.r. Vivian Verberne, manager zorgroep Impuls, Mylene Frankfort, projectleider Hart Long Sport, Prof.dr. Hareld Kemps, cardioloog, Nicole Tenbult, verpleegkundig specialist hartrevalidatie, Jolande Kraneveld, projectleider hartrevalidatie-longrevalidatie en telemonitoring, Dr. Adwin Hoogeveen, sportarts
Accreditatie voor secundaire preventie door de European Association of Preventive Cardiology (EAPC)
Het hartrevalidatiecentrum van Máxima MC in Veldhoven en Eindhoven heeft Europese erkenning gekregen voor de manier waarop wordt ingezet op hartrevalidatie en preventie. Dit is een belangrijke mijlpaal voor prof. dr. Hareld Kemps, cardioloog: “Dit is een Europese kroon op ons werk voor hartrevalidatiepatiënten in de regio Groot-Eindhoven.” Met deze erkenning behoort Máxima MC tot het selecte gezelschap van 17 hartcentra in Europa. Het programma is bedoeld voor mensen met een hart- of vaatziekte, zij krijgen indien mogelijk een speciaal revalidatieprogramma. Ook is het programma erop gericht om de kans op een nieuw hartprobleem te verkleinen.
Secundaire preventie
Patiënten die al een hart- of vaatziekte hebben, kunnen een hartrevalidatieprogramma op maat volgen. Dit programma heeft als belangrijkste doel om patiënten na een ziekenhuisopname of behandeling op de polikliniek zo snel mogelijk weer in goede fysieke en mentale conditie te brengen, zodat zij hun dagelijkse activiteiten weer kunnen hervatten. Bovendien helpt het programma om het risico op een nieuw hartprobleem zo klein mogelijk te houden: ook wel secundaire preventie genoemd. Prof. dr. Hareld Kemps staat aan de wieg van dat programma in Máxima MC: “In Nederland leven zo’n anderhalf miljoen mensen met een hart- of vaatziekte. Deze ziekten zijn op dit moment de meest belangrijke doodsoorzaak in Nederland. Met een goed hartrevalidatieprogramma kunnen we verslechtering en dus ook veel extra behandelingen voorkomen. Zowel de cardiologen uit Máxima MC als het Catharina ziekenhuis verwijzen patiënten die in aanmerking komen naar dit programma.”
Zorg op maat
Voor deze patiënten staat een compleet team klaar dat, naast de cardiologen, bestaat uit sportartsen, longartsen, psychologen, verpleegkundig specialisten, diëtisten en fysiotherapeuten. De verpleegkundig specialist is de vaste begeleider (casemanager) tijdens het traject. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met huisartsen, paramedici in de eerste lijn, collega zorgverleners, patiëntenverenigingen en revalidatiecentra en vindt wetenschappelijk onderzoek plaats. De behandelprogramma’s worden afgestemd op de patiënt, hiermee levert het ziekenhuis ‘zorg op maat’ en wordt het geld besteed waar het nodig is.
Europese erkenning
De European Association of Preventive Cardiology (EAPC) heeft een accreditatiesysteem ontwikkeld om de kwaliteit van zorg te beoordelen in centra die cardiovasculaire risicopreventie in heel Europa aanbieden. “Met dit accreditatieprogramma wil de European Association of Preventive Cardiology (EAPC) standaarden vaststellen voor de preventieve cardiologiepraktijk en zo de kwaliteit van de zorg en de cardiovasculaire gezondheid verbeteren”, zegt Prof. Paul Dendale, oud-voorzitter van de EAPC. “We feliciteren Máxima MC met deze prestatie.”
Het EAPC-accreditatieprogramma stelt hiermee vast dat de zorg die Máxima MC levert goed is en gebaseerd op de nieuwste richtlijnen, dat de infrastructuur aanwezig is, dat er een multidisciplinair en goed opgeleid team aanwezig is en dat de procedures op een adequate manier zijn georganiseerd. Het Máxima bevindt zich hiermee in het selecte gezelschap van 17 hartcentra in Europa. Niet alleen Hareld Kemps is blij met de erkenning: “Dit is een kroon op het werk van het hele team. We zijn er allemaal heel trots op.”