Over Hart- en longrevalidatie

Afdeling hart- en longrevalidatie behandelt patiënten met één of meer chronische ziekten. Het specialistisch team van hart- en longrevalidatie stelt hierbij gedragsverandering naar een duurzaam gezondere leefstijl centraal. We voeren wetenschappelijk onderzoek uit naar de effecten van behandel- en preventieprogramma’s. e-Health is ondersteunend aan de behandeling, de gedragsontwikkeling én het plezier van patiënten in het werken aan een gezonde leefstijl. Wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt om de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de verschillende behandelinterventies te optimaliseren.

Bij hartrevalidatie revalideren patiënten met coronair lijden, complex hartfalen (waaronder patiënten met een steunhart of transplantatiehart) en na een hartinfarct.

Bij longrevalidatie revalideren patiënten met COPD, astma en overige longaandoeningen. Longartsen, cardiologen, oncologen, sportartsen, psychologen, verpleegkundigen en paramedici werken samen met huisartsen en verwijzend medisch specialisten uit andere ziekenhuizen.
Bij hart- en longrevalidatie wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op o.a. de volgende terreinen: inspanningsfysiologie bij hartfalen, telerevalidatie, telemonitoring en hartaandoeningen gecombineerd met overgewicht.

Na interventie in Máxima MC biedt de huisartsenpraktijk ondersteuning om de behaalde resultaten vast te houden. De huisartsen en Máxima MC werken nauw samen om de begeleiding in de keten steeds verder te ontwikkelen en optimaliseren.

Innovatie

E-health, het toepassen van informatie- en communicatietechnologie in de zorg, is veelbelovend en uit onderzoek blijkt dat digitale interventies net zo effectief kunnen zijn als reguliere face to face contacten. Dankzij zorg op afstand neemt het aantal fysieke bezoeken van patiënten aan het ziekenhuis af. Vooral voor chronisch zieke patiënten draagt dit bij aan betere zorg met meer eigen regie. Afdeling hart- en longrevalidatie ontwikkelt nieuwe zorgprogramma’s, ondersteund door technologie, die patiënten stimuleren tot beter zelfmanagement en een gezonde leefstijl.

Hartrevalidatie thuis
Bij hartrevalidatie wordt het beweegprogramma in de voorkeursomgeving van de patiënt uitgevoerd. De patiënt en zijn of haar casemanager (verpleegkundig specialist) bekijken samen welk programma het meest geschikt is

Naast het reguliere programma waarbij de patiënt in het ziekenhuis traint, is het voor patiënten ook mogelijk om in de thuissituatie te revalideren met het TeleFit en SmartCare programma.

Deelnemers aan het TeleFit programma nemen op afstand deel aan het beweegprogramma. Een belangrijk onderdeel van de hartrevalidatie is fysieke training. Deze training (een beweegprogramma) vindt in het TeleFit programma op afstand plaats. Patiënten voeren de trainingen thuis uit en worden via een videoverbinding begeleid door de afdeling fysiotherapie.

Deelnemers aan het SmartCare programma starten met een aantal trainingen in het ziekenhuis. Hier krijgen ze uitleg over de wijze van trainen en de smartwatch. Vervolgens trainen zij thuis zelfstandig verder, . In een gepersonaliseerd online platform houden zij hun revalidatie- en trainingsdoelen bij, voeren zehun bewegingsdata in. Depatiënt kan zijn voortgang raadplegen en bijsturen. Fysiotherapeuten geven patiënten wekelijks feedback via een videoconsult. De patiënt kan zelfs de sociale omgeving betrekken bij de revalidatie. Wat naar verwachting heeft dit een positief effect op het resultaat. Doordat de omgeving zicht heeft op de status van de revalidatie, kunnen zij de patiënt extra motiveren.

COPD – hartfalen telemonitoring
Voor patiënten met zowel een diagnose chronisch hartfalen (CHF) als COPD en een hoog risico op heropname is  Remote Patient Management programma (RPM) oftewel telemonitoring beschikbaar. Patiënten die voldoen aan de inclusiecriteria worden direct na een opname met sensoren thuis op afstand gemonitord en begeleid. Vitale parameters worden dagelijks thuis gemeten. Verpleegkundig specialisten, gesuperviseerd door longartsen en cardiologen, beoordelen via datamonitoring dagelijks de gezondheidstoestand van de patiënt en interveniëren volgens daartoe opgestelde behandelprotocollen. De verpleegkundige kan via een beveiligde videoverbinding contact hebben met de patiënt. Eveneens dagelijks vindt een patiëntenbespreking plaats met een longarts en een cardioloog.

Resultaten COPD – hartfalen telemonitoring

Effectmeting
Evaluatie bestaat uit een set van PROM’s (Patient Reported Outcome Measures), PREM’s (Patient Reported Experience Measures) en het zorggebruik en kosteneffectiviteit van het programma. De resultaten worden gebruikt als feedback voor individuele patiënten en dienen daarnaast ook als basis voor kwaliteitsverbetering van het programma.

Longrevalidatie

COPD-patiënten of chronisch longpatiënten ervaren een grote impact van hun ziekte op de kwaliteit van leven. COPD-patiënten passen soms ongemerkt hun beweegactiviteit en tempo aan hun progressief verslechterende conditie aan. Hierdoor nemen spiermassa, kracht en uithoudingsvermogen af met als gevolg nog meer moeheid, beperkingen en uiteindelijk een inactief leven. Bijna 98% van de patiënten heeft nog één of meerdere andere (chronische) aandoeningen ziekten waaronder hartfalen, diabetes, osteoporose, OSAS, depressie of reuma.

Het longrevalidatieprogramma is erop gericht de beperkingen als gevolg van de ziekte zoveel mogelijk te verminderen en de patiënten te helpen een zo optimaal mogelijke fysieke conditie, leefstijl en kwaliteit van leven te bereiken. Het stoppen met roken programma biedt ook de mogelijkheid tot deelname aan partners van patiënten.

Team longrevalidatie

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie is gericht op het verbeteren van leefstijl, waaronder beweegactiviteit, een betere emotionele balans en een goed gewicht. De aanpak verkleint het risico op een nieuwe hartaandoening aanzienlijk en patiënten die in plaats van uitsluitend farmacotherapie ook een hartrevalidatietraject volgen, hebben 35 procent minder kans om in de jaren erna te overlijden.

De fysieke training vindt plaats in het ziekenhuis en een deel van de patiënten – nu nog in studieverband, straks in usual care – volgt thuistraining met sensoren en een digitaal portaal.

Team hartrevalidatie

Organisatie

Alle revalidatieteams worden ondersteund door paramedici (fysiotherapeuten, ergotherapeuten, bewegingsagogen, diëtisten) van Máxima MC.

Contact

Jolande Kraneveld
Projectleider en coördinator hartrevalidatie – longrevalidatie en telemonitoring
040 – 888 82 20 (secretariaat)
j.kraneveld@mmc.nl