Telerevalidatie
Het toepassen van informatie- en communicatietechnologie in de zorg is veelbelovend. Digitale interventies zijn net zo effectief als reguliere face-to-face contacten. Dankzij ‘zorg op afstand’ neemt het aantal fysieke bezoeken van patiënten in het ziekenhuis af. Vooral voor chronisch zieke patiënten draagt dit bij aan betere zorg met meer eigen regie. Afdeling hart- en longrevalidatie ontwikkelt multidisciplinaire innovatieve programma’s, ondersteund door technologie, die patiënten stimuleren tot beter zelfmanagement en duurzaam behoud van een gezonde leefstijl.
In de FIT@Home studie is aangetoond dat thuistraining met begeleiding op afstand een goed alternatief is voor een revalidatieprogramma in het ziekenhuis. In de SmartCare-CAD studie zijn het thuisprogramma en de begeleiding op afstand verder geoptimaliseerd. De patiënten die thuis trainen, worden op afstand begeleid en houden daarmee zelf de regie over hun hartrevalidatie. Het revalidatieprogramma biedt de patiënt veel voordelen: minder reistijd, minder ziekenhuisbezoeken, direct inzage in gegevens en daarmee regie over de behandeling, persoonlijke begeleiding en terugvalpreventie.
SmartCare en TeleFit
Sommige patiënten komen in aanmerking voor een revalidatieprogramma vanuit thuis.
Deelnemers aan het TeleFit programma nemen op afstand deel aan het beweegprogramma. Een belangrijk onderdeel van de hartrevalidatie is fysieke training. Deze training (een beweegprogramma) vindt in het TeleFit programma op afstand plaats. Patiënten voeren de trainingen thuis uit en worden via een videoverbinding begeleid door de afdeling fysiotherapie.
Deelnemers aan het SmartCare programma starten met een aantal trainingen in het ziekenhuis. Hier krijgen ze uitleg over de wijze van trainen en de smartwatch. Vervolgens trainen zij thuis zelfstandig verder, . In een gepersonaliseerd online platform houden zij hun revalidatie- en trainingsdoelen bij, voeren zehun bewegingsdata in. Depatiënt kan zijn voortgang raadplegen en bijsturen. Fysiotherapeuten geven patiënten wekelijks feedback via een videoconsult. De patiënt kan zelfs de sociale omgeving betrekken bij de revalidatie. Wat naar verwachting heeft dit een positief effect op het resultaat. Doordat de omgeving zicht heeft op de status van de revalidatie, kunnen zij de patiënt extra motiveren.
Als trainen in de thuissituatie niet verantwoord is of als de patiënt hiertegen bezwaar heeft, kan het reguliere programma in het ziekenhuis worden gevolgd.
Telemonitoring bij hartfalen en COPD
Voor patiënten met zowel een diagnose chronisch hartfalen als COPD of met een van beide diagnoses en met een hoog risico op heropname heeft afdeling hart- en longrevalidatie een Remote Patiënt Management programma (RPM) oftewel telemonitoring ontwikkeld . Patiënten worden direct na een opname via vragenlijsten en sensoren in de thuissituatie gemonitord. De combinatie van vragenlijsten en het meten van vitale parameters, waaronder bloeddruk, saturatie, beweging en gewicht, geeft inzicht in de gezondheidstoestand en de verandering daarin. Het RPM-programma wordt als succesvol beschouwd wanneer de patiënt gerelateerde uitkomsten zijn verbeterd, de duur van ziekenhuisopnames wordt verkort en veiligheid en kosten tenminste gelijk zijn gebleven.