Kaakgewrichtsklachten

Bij kaakgewrichtsklachten functioneren het kaakgewricht en/of de kauwspieren niet goed. Dit kan pijn, vermoeidheid en een stijf gevoel in de kaken opleveren.

Het kaakgewricht bestaat uit een gewrichtskop en een gewrichtskom, bekleed met een laagje kraakbeen. Het gewricht bevat een discus, te vergelijken met de meniscus in de knie. Deze discus is een soort stootkussen dat slijtage van de gewrichtsoppervlakken voorkomt. Het kaakgewricht is omgeven door kauwspieren. In al deze onderdelen van het kaakgewricht kunnen klachten voorkomen.

Symptomen

Bij kaakgewrichtsklachten kunnen de volgende symptomen ontstaan:

  • Pijn in de kauwspieren, soms met uitstraling naar de nek en schouders
  • Vermoeid en stijf gevoel in de kauwspieren, vooral ’s ochtends
  • Beperkte mondopening of het op slot zitten van de onderkaak
  • Een knappend geluid bij het openen en sluiten van de mond. In dit geval schiet de discus in het kaakgewricht steeds van zijn plaats af.

Oorzaak

De meeste oorzaken van kaakgewrichtsklachten zijn verkeerde gewoonten, zoals veelvuldig klemmen of knarsen. Dit gebeurt vooral ’s nachts. Soms staan deze gewoonten in relatie met spanningen (stress).
Een ernstige verwonding aan de onderkaak kan ook kaakgewrichtsklachten veroorzaken. Zo kan een klap een zwelling in het gewricht veroorzaken of de discus beschadigen. Soepele bewegingen van de onderkaak zijn dan niet meer mogelijk en het gewricht zal pijn doen.

Behandeling

Het is lastig om een goede behandeling te bepalen voor kaakgewrichtsklachten. Het kaakgewricht in zijn optimale vorm terugbrengen is niet of nauwelijks mogelijk. In de beginfase kan de behandeling bestaan uit goede voorlichting over het probleem, pijnbehandeling, oefentherapie of het aanbrengen van een zogenaamde splint. Dit is een vlak van kunsthars dat op tanden en kiezen wordt geplaatst om het gewricht te ontlasten. Soms wordt een verdovende vloeistof ter plaatse ingebracht om het kaakgewricht tot rust te laten komen. De kaakchirurg kan in zeldzame gevallen een operatieve behandeling voorstellen.