Mondkanker

Wanneer er in de mondholte een gezwel of tumor ontstaat spreken we van mondkanker. Deze aandoening komt voor in de lippen, de tong, de bodem van de mond, het wangslijmvlies, het tandvlees of het gehemelte.

 

Onderzoek

De diagnose wordt gesteld na het afnemen van een biopt, een stukje huidweefsel voor microscopisch onderzoek. En door het maken van een CT– of MRI-scan of een echografie. Dan wordt ook duidelijk of het gaat om een goedaardig of kwaadaardig gezwel.

Behandeling

De meest toegepaste behandelingen bij mondkanker zijn:

Het komt vaak voor dat mensen met mondkanker een combinatie van de genoemde behandelmethoden krijgen. De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte en van de leeftijd waarop kanker wordt geconstateerd. De kaakchirurg zal dit met u bespreken.

Als blijkt dat het gaat om een kwaadaardig gezwel wordt de behandeling uitgevoerd in samenwerking met gespecialiseerde kaakchirurgen in het Radboudumc te Nijmegen.

Meer informatie

Kanker.nl

 • Wat is mondkanker?

  Wanneer er in de mondholte een gezwel of tumor ontstaat spreken we van mondkanker. Deze aandoening komt voor in de lippen, de tong, de bodem van de mond, het wangslijmvlies, het tandvlees of het gehemelte.

 • Wat zijn symptomen van mondkanker?

  U kunt mondkanker herkennen aan de volgende symptomen: zweren op de lippen of in de mond, knobbel(s) in de mond, abnormale witte en rode vlekken op het tandvlees, de tong en/of aan de binnenkant van de wang, moeite met eten en slikken, gezwollen lymfeklieren.

 • Wat is de oorzaak van mondkanker?

  Risicofactoren: overmatig gebruik van alcohol, roken, chronische irritatie van een gebitsprothese, UV-straling, slechte mondhygiëne, slechte voeding, virus, erfelijkheid

 • Hoe wordt mondkanker behandeld?

  De meest toegepaste behandelingen bij mondkanker zijn: een operatie (weghalen van de tumor), bestraling enchemotherapie. Het komt vaak voor dat mensen met mondkanker een combinatie van de genoemde behandelmethoden krijgen. De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte en van de leeftijd waarop kanker wordt geconstateerd. De kaakchirurg zal dit met u bespreken.