Wortelpuntontsteking

Een wortelpuntontsteking is een ontsteking in de wortelpunt (ook wel apex genoemd) van een tand of kies. Deze ontsteking kan zeer pijnlijk zijn, sommige patiënten voelen er echter juist niets van.

Symptomen wortelpuntontsteking

Meestal treden de klachten van een wortelpuntontsteking op wanneer de weerstand van een patiënt afneemt. Dit kan onder andere zijn:

  • Een zeurende pijn, die verergert door te drukken of te tikken tegen de tand waar de ontsteking zich bevindt
  • Een zwelling van de kaak of wang
  • Als de ontsteking naar buiten doorbreekt, is er een puistje (fistel) zichtbaar op het tandvlees
  • Ontstekingsvocht (pus) dat vrijkomt uit de fistel. Dit geeft een vieze smaak.

In sommige gevallen heeft de patiënt helemaal geen last van de wortelpuntontsteking.

Oorzaak wortelpuntontsteking

Er zijn grofweg twee mogelijke oorzaken van een wortelpuntontsteking.

  • Langdurige bacteriële infectie
    Het begint met een gaatje in een tand of kies. Zonder behandeling van het gaatje kunnen bacteriën het tandglazuur binnendringen, uiteindelijk tot in de wortelpunt. Daar veroorzaken de bacteriën vervolgens een ontsteking.
  • Na een wortelkanaalbehandeling
    Een afgestorven zenuw wordt door de tandarts behandeld met een wortelkanaalbehandeling. Via een gaatje, dat de tandarts in de tand of kies boort, wordt de afgestorven zenuw verwijderd en wordt het hele wortelkanaal schoongemaakt en opgevuld. Het is echter niet altijd mogelijk om het wortelkanaal helemaal tot aan de wortelpunt schoon te maken. Dit kan zijn omdat de wortelpunt sterk gekromd is of het wortelkanaal zich bij de wortelpunt in allemaal kleine kanaaltjes heeft gesplitst. Wanneer het wortelkanaal niet helemaal schoon is, kan er bij de wortelpunt een ontsteking optreden. Een wortelpuntontsteking kan ook lange tijd na de wortelkanaalbehandeling nog optreden.

Onderzoek wortelpuntontsteking

Naast lichamelijk onderzoek laat de arts röntgenfoto’s maken. Daarop is vaak een zwart gebied bij de wortelpunt zichtbaar. Deze zwarting betekent dat het kraakbot ter plaatse is vervangen door ontstekingsweefsel.

Behandeling wortelpuntontsteking

Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf over en kan grote gevolgen hebben voor omliggende tanden en kiezen. Daarom is behandeling noodzakelijk.

Bij een wortelpuntbehandeling boort de kaakchirurg een gaatje tot de wortelpunt. Vervolgens verwijdert hij de ontsteking, waarna de wortel met een vulling dicht wordt gemaakt. De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving.