Bekijk deze info ook op onze kinderwebsite

Standcorrectie knieën

Als er bij een kind sprake is van een toegenomen draaiing van de benen, kan er voor een standcorrectie van de knieën worden gekozen. Deze operatie noemen we deroterende variserende osteotomie (DVO). Bij deze operatieve ingreep wordt het bovenbeen in de juiste stand vastgezet.

Bij kinderen kan een toegenomen draaiing van de benen worden ontdekt. De knie is daarbij naar binnen gedraaid ten opzichte van de heup: coxa antetorta. Coxa antetorta is een normaal beeld. Bij de meeste kinderen vindt er spontaan herstel plaats in de groeiperiode.

Klachten 

De afwijking kan zich uiten in pijnklachten in zowel de heup als in de rest van het been. Meestal loopt het kind met een naar binnen gekeerde voet.

Onderzoek

Op een röntgenfoto van de hele benen is een coxa antetorta duidelijk zichtbaar. De orthopeed kan dan meten hoeveel graden het bovenbeen naar binnen staat gedraaid. Deze afwijking kan aan beide benen tegelijk voorkomen, maar kan ook aan één kant voorkomen.

Behandeling

Wanneer tijdens de groei geen herstel is opgetreden of wanneer dit in de toekomst ook niet wordt verwacht, wordt er gekozen voor een operatieve ingreep: de deroterende variserende osteotomie (DVO).