Drie vragen over roken bij COPD
Roken is bij 90% van de patiënten met COPD de boosdoener. Iedereen weet wel dat het niet goed is voor je gezondheid. Maar stoppen: hoe doe je dat? En heeft het nog wel zin als er al COPD is vastgesteld?
- Stoppen met roken als je chronisch ziek bent, heeft dat nog wel zin?
Je kunt niet genezen van COPD, maar je hebt wél invloed op het verloop van de ziekte. Daarom is leefstijlverbetering – bijvoorbeeld stoppen met roken – belangrijk. Met alleen medicatie blus je een brand. Als je daar een gezonde leefstijl aan toevoegt, vermindert de ziektelast aanzienlijk en verbetert de kwaliteit van leven. Kortom, je kunt meer en daar heb je zelf invloed op. Daarnaast zijn er ook lichamelijke voordelen van stoppen met roken: de ziekte verergert minder snel en de kans op het ontstaan van andere ziekten verkleint. - Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met roken?
Roken is één van de moeilijkste verslavingen om vanaf te komen. Bij het opsteken van een sigaret ervaart men rust. Het is een manier van omgaan met een bepaalde situatie. Zo’n gewoonte afleren is erg moeilijk. Ondertussen creëert roken onrust in het lichaam, maar daar merk je niet direct wat van. Het beschadigt bijvoorbeeld de longen, maar dat gaat zo langzaam dat de klachten vaak pas laat opgemerkt worden. Soms speelt ook angst voor gewichtstoename na het stoppen met roken mee. Dat is een probleem om later aan te pakken. Stapje voor stapje. Maak het niet te moeilijk voor jezelf. - Hoe wordt stoppen met roken makkelijker?
Er zijn een aantal factoren die het stoppen met roken makkelijker maken. Het allerbelangrijkste is de wil om te veranderen. Er moet een doel zijn. Sommige patiënten stoppen omdat zij een voorbeeld willen zijn voor hun kleinkinderen, anderen hebben een financiële reden. Als je 100% gemotiveerd bent, is de kans groot dat het lukt. Daarnaast is steun van je omgeving belangrijk. Als de partner ook stopt met roken, wordt het makkelijker voor jou.
In Máxima MC kunnen patiënten begeleid worden met het stoppen met roken. Dat gebeurt bijvoorbeeld binnen het longrevalidatieprogramma.