9 vragen over de iStent

Vraag 1. Wat betekent de term MIGS?
Minimale Invasieve Glaucoom chirurgie (MIGS) is een revolutionaire nieuwe Glaucoom-behandeling. De term MIGS verwijst naar het implanteren van een microscopisch klein kunstmatig buisje (bijvoorbeeld de iStent doormiddel van een kleine opening in het oog om daarmee de druk in het oog te reduceren. MIGS procedures hebben maar een klein risico op complicaties.

Vraag 2. Wat is de iStent?
The iStent is een microscopisch klein titanium buisje (zie foto) die wordt gebruikt bij sommige MIGS-procedures. De iStent is nu beschikbaar in het MMC. Het bestaat uit een titanium stent (kleiner dan een 0.5 mm) dat chirurgisch wordt ingebracht in het trabeculsysteem in het oog (het weefsel in de kamerhoek dat zorgdraagt voor de afvoer in het oog). De stent zorgt voor een kunstmatig kanaaltje, waar vocht doorheen draineert en zorgt voor een reductie in de oogdruk. Na deze ingreep kunnen de meeste mensen het aantal oogdruk verlagende druppels verminderen of zelfs helemaal stoppen.

Vraag 3. Wie komt voor de iStent in aanmerking?
MIGS procedures (waaronder de iStent ) kunnen normaal gezien worden toegepast bij mensen met een vorm van mild tot matig openkamerhoek glaucoom, van wie de oogdruk niet goed is gereguleerd of bij wie er een allergie voor oogdruk verlagende druppels bestaat. Patiënten met een nauwkamerhoek glaucoom of ernstige vorm van glaucoom zijn geen goede kandidaten voor een iStent-procedure. Op dit moment kan de iStent alleen worden geïmplanteerd bij glaucoom patiënten die tegelijkertijd een staaroperatie moeten ondergaan (het is dus een gecombineerde procedure).

Vraag 4 Hoe effectief is procedure op de lange termijn?
Gepubliceerde data over de afgelopen 5 jaar hebben laten zien dat de iStent effectief de oogdruk verlaagd. Echter het is een nieuwe behandeling, dus hoe effectief MIGS (waaronder de iStent valt) zal zijn na 15-20 jaar weten we nog niet.
Glaucoom is een progressieve ziekte – maar als de huidige behandeling(en) niet meer werkt en de oogdruk stijgt weer, zijn er nu dus andere opties beschikbaar (MIGS).

Vraag 5. Zijn er andere risico’s aan de behandeling verbonden?
Omdat het een minimaal invasieve procedure is, is het risico op complicaties gering. Daar deze ingreep plaatsvindt in combinatie met een staaroperaties zijn de risico’s van een staaroperatie ook hier van toepassing. Risico’s die uniek zijn voor de iStent-procedure zijn:
-Het is normaal een kleine bloeding te hebben ter plaatse van de implant van de iStent. Deze is gewoonlijk binnen een week verdwenen is. Soms is er wat meer bloed, waardoor de eerste dagen het zicht wat wazig kan zijn of zelfs de oogdruk wat hoger kan zijn dan voor de operatie. Dit stabiliseert meestal de eerst week.
-De iStent kan na de operatie zijn afgesloten door irisweefsel of ander materiaal in het oog, waarbij er na de operatie nog een aanvullende laserbehandeling nodig is, om de opening van de iStent vrij te maken.
-In een enkel geval is ook de iStent toch niet instaat om de oogdruk te verlagen, waardoor oogdruk verlagende druppels gecontinueerd dienen te worden of een andere meer ingrijpendere behandeling noodzakelijk is.
-In zeldzaam gevallen zou de iStent kunnen losraken in het oog. Dit implantaat is zo klein, dat dit niet voor problemen zal zorgen of het kan dan worden verwijderd of weer worden teruggeplaatst. (vereist 2e ingreep)
-De iStent speelt geen rol bij het ondergaan van een eventuele MRI-scan in de toekomst, evenals geen rol bij iris-scanners zoals die tegenwoordig op vliegvelden worden gebruikt.

Vraag 6. Kan MIGS worden gecombineerd met andere behandelingen?
Ja, dat kan. Op dit moment is MIGS (iStent) alleen beschikbaar in combinatie met een staaroperatie.

Vraag 7. Wat houdt de behandeling zelf in?
De behandeling gaat relatief snel. Door middel van een kleine opening (1.5 mm) aan de zijkant van het oog (die daar al aanwezig is i.v.m. de voorafgaande staaroperatie) wordt, na kantelen van het hoofd en de microscoop, een speciaal chirurgisch instrument in het oog gebracht, waarmee de iStent kan worden geïmplanteerd. De hele procedure duurt meestal ongeveer 10 minuten en vindt plaats aan het eind van de staaroperatie.

Vraag 8. Zijn er na deze behandeling controles nodig?
De behandeling bestaat uit een staaroperatie en implant van de iStent. Er vindt een controle plaats 1 dag, 1 week en 4 weken na de operatie.

Vraag 9. Moet ik na de operaties oogdruppels gebruiken?
Na de operatie krijgt u dezelfde oogdruppels als na een staaroperatie (die heeft immers ook plaatsgevonden), daarnaast dient u de eerste 4 weken na de operatie ook gewoon de voor de operatie gebruikte oogdruk verlagende druppels door te gebruiken. Na 4 weken vindt een evaluatie plaats van deze druppels aan de hand van de dan gemeten oogdruk.