Intravitreale injecties

Een intravitreale injectie is een injectie met een geneesmiddel in het glasachtig lichaam van het oog. Het glasachtig lichaam, ook wel glasvocht genoemd, bevindt zich achter de lens en is een geleiachtige substantie.

Wanneer krijgt u intravitreale injecties?

Intravitreale injecties worden gebruikt bij ziektes van het net- en vaatlies. De behandeling wordt onder andere toegepast bij:

Verloop behandeling

Uw oog wordt gedruppeld met verdovende druppels en gedesinfecteerd. Daarna wordt een ronde plastic dop over het oog geplaatst. De dop geeft een lichte druk en zorgt ervoor dat u niet kan knipperen of wegkijken tijdens de injectie. Vervolgens wordt een geneesmiddel vlakbij het net- en vaatvlies ingespoten. Soms zijn dit ontstekingsremmers, maar meestal vaatgroeiremmers zoals Avastin. Door het injecteren van het geneesmiddel kunt u vlekjes zien. Dit kan enkele dagen aanhouden. Vervolgens wordt er zalf in het oog gedaan. Uw zicht wordt hierdoor wat waziger. Het geneesmiddel blijft enkele weken tot maanden aanwezig in het oog. De injecties met vaatgroeiremmers moeten meestal een aantal keer herhaald worden.