Gebroken heup

Een gebroken heup is een probleem dat regelmatig voorkomt bij ouderen. Meestal wordt de heupfractuur veroorzaakt door een val in of rondom het eigen huis. De oorzaak kan verschillend zijn: van een stoepje dat niet wordt gezien of een matje waarover wordt uitgegleden tot duizeligheid.

Symptomen

U heeft na een val pijn in de heup. Het is daarnaast zo goed als onmogelijk om op het been te steunen en om te lopen.

Oorzaak

Een gebroken heup ontstaat vrijwel altijd door een val of ongeluk. Dit komt vooral bij ouderen voor, omdat met de jaren de kwaliteit van het kraakbeen verslechtert.

Onderzoek

De diagnose wordt gesteld na lichamelijk onderzoek en het maken van röntgenfoto’s. Soms is ook een MRI-scan of botscan nodig.

Behandeling

De heup kan op verschillende manieren breken. De operatie en het herstel zijn van het soort breuk en uw leeftijd afhankelijk. Doel is om u zo snel mogelijk weer op de been te helpen en u weer te laten lopen zoals voor de breuk.

 • Heupprothese
  De heupkop wordt verwijderd en vervangen voor een prothese. Deze ingreep wordt gedaan als de heupkop bovenaan de dijbeenhals is afgebroken en de bloedvaten zijn beschadigd.
 • Dynamische heupschroef
  Als alleen het onderste gedeelte van de dijbeenhals is gebroken, is de heupkop niet beschadigd en hoeft deze niet vervangen te worden. De chirurg plaatst aan de zijkant van het dijbeen een metalen plaatje, vastgezet met schroeven. Bovenin dit metalen plaatje zit een gat, waar een schroef van ongeveer tien centimeter doorheen gaat. Deze schroef wordt vastgemaakt in de heupkop en zorgt ervoor dat de gebroken botstukken goed op hun plaats gehouden worden.
 • Gamma-nagel
  Bij deze ingreep is het bovenste deel van het dijbeen gebroken en de heupkop volledig intact. De chirurg plaats een ronde pen (gamma-nagel) in het dijbeen. In deze pen zit een ronde opening, waarin één of meerdere schroeven worden geschoven die in de heupkop worden bevestigd.
 • Canulated screws (schroeven)
  Als de heupkop bovenaan de dijbeenhals is gebroken, maar de bloedvaten nog wel intact zijn, kan de chirurg de heupkop terug op zijn plaats brengen. Dit gebeurt door lange schroeven vanuit het dijbeen door de hals in de heupkop te zetten.

Collum Care

Bij een gebroken heup is herstellen erg belangrijk. Daarom wordt er na de operatie zo snel mogelijk gerevalideerd. Om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen, volgt MMC het Collum Care-zorgtraject. Er wordt met u een persoonlijk behandelplan opgesteld, waarbij u intensief begeleid wordt. Na de operatie wordt uw herstel op de verpleegafdeling opgestart met ondersteuning van een fysiotherapeut. Deze revalidatie wordt voortgezet in het verpleeghuis.

Het ziekenhuis werkt nauw samen met verpleeghuizen en revalidatiecentra in de regio voor een snelle doorstroming. Doel hiervan is om u zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen. U krijgt op het juiste moment de benodigde zorg.

Behandelwijzer app

Voor deze behandeling maakt de polikliniek orthopedie gebruik van een speciale app voor op uw smartphone of tablet. Deze app is een behandelwijzer die u alle relevante informatie over uw behandeling geeft op het juiste moment. U kunt de app downloaden in de App Store of Google Play.

Accepteer de ‘push notifications’ om de informatie op het juiste moment te ontvangen. Vervolgens zoekt u ‘Orthopedie Groot Eindhoven’. U kunt nu uw behandeling in Máxima MC selecteren. Druk op de knop ‘Start’ en alle voor u relevante informatie is direct zichtbaar op uw tijdlijn.

Folders

Gebroken heup