Rugpijn

Rugpijn is er in alle soorten en maten. Voorbeelden van bekende rugaandoeningen zijn een hernia of ischias. In verreweg de meeste gevallen wordt er echter geen lichamelijke afwijking gevonden: er is dan sprake van a-specifieke lage rugpijn.

Symptomen

Bij lage rugpijn is er sprake van pijn onderin de rug, die kan uitstralen naar één of beide benen.

Oorzaak

Bij meer dan 95 procent van de mensen met lage rugpijn wordt geen lichamelijke afwijking gevonden. Het is niet duidelijk waar de pijn vandaan komt. In sommige gevallen is er wel een specifieke oorzaak aan te wijzen: een beknelde zenuw, een infectie of een wervelbreuk. Mensen die fysiek of geestelijk niet in balans zijn, kunnen eerder last krijgen van a-specifieke lage rugpijn. Vaak speelt ook onbewuste angst voor bewegen een grote rol.

Onderzoek

De diagnose a-specifieke lage rugpijn wordt gesteld door typische kenmerken van bepaalde rugaandoeningen, zoals een hernia, uit te sluiten. Het bespreken van de klachten van de patiënt en lichamelijk onderzoek zijn meestal voldoende. Soms zijn röntgenfoto’s of een MRI-scan nodig.

Behandeling

Er kan sprake zijn van acute of chronische klachten. Acute klachten verdwijnen meestal in één tot zes weken of worden aanzienlijk minder. De kans op terugkeer van de lage rugpijn is echter groot. Chronische klachten zijn veel moeilijker te behandelen.

  • Behandeling bij acute klachten
    U wordt geadviseerd om uw activiteiten tijdelijk te verminderen, maar wel te blijven bewegen. Indien u veel pijn heeft, kan uw arts een pijnstiller of ontstekingsremmer voorschrijven. In de meeste gevallen is bedrust niet nodig: het kan ervoor zorgen dat het herstel vertraging oploopt. Alleen als u niet anders kunt, blijft u één of twee dagen op bed liggen om te rusten. Langzaamaan kunt u weer overgaan tot meer bewegen en sporten. Probeer daarnaast zo snel mogelijk weer het werkritme op te pakken. Het is namelijk niet nodig om hiermee te wachten totdat u geheel pijnvrij bent. Behandeling (door arts of fysiotherapeut) is meestal niet noodzakelijk. Uw arts kan u meer informatie geven.
  • Behandeling bij chronische klachten
    Indien uw klachten chronisch dreigen te worden, kijkt uw arts niet alleen naar de lichamelijke afwijkingen, maar informeert hij ook naar randzaken: heeft u zorgen, last van doemdenken, angst voor bewegen of rouwt u? Het zijn allemaal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van rugklachten. Uw arts zal u uitleg en advies geven. Belangrijk is dat u blijft bewegen, ondanks de pijn. Ook daar moet u mee leren omgaan, net als de beperkingen. In overleg met uw arts kunt u uw activiteiten geleidelijk uitbouwen.