Schouderprothese

Het kan nodig zijn om een schouderprothese te plaatsen als uw schouder is gebroken of als er sprake is van een versleten schouder (artrose). Door deze prothese kunt u uw arm weer pijnloos bewegen.

Onderzoek

Of u wel of niet geopereerd wordt en een schouderprothese krijgt, hangt van drie factoren af: de mate van pijn, hoeveel minder u het gewricht kun bewegen en de aantasting van de botten, spieren en pezen rondom het gewricht. Door middel van een röntgenfoto bekijkt de arts in hoeverre uw kraakbeen is versleten.

Behandeling

Allereerst worden er pijnstillers voorgeschreven. Als de klachten echter dusdanig ernstig zijn dat pijnstillers niet meer helpen, kan een orthopeed een operatie voorstellen waarbij een schouderprothese wordt geplaatst. Er zijn meerdere soorten protheses. De orthopeed bespreekt met u welke geplaatst wordt. Dit is afhankelijk van uw leeftijd, de kwaliteit van uw spieren en pezen en de slijtage.

Totale schouderprothese

Bij een totale schouderprothese wordt zowel een nieuwe schouderkop als een nieuwe kom geplaatst. De metalen schouderkop zit op een steel en wordt in de bovenarm vastgezet. In de schouderkom plaatst de chirurg een polyethyleen (kunststof) kommetje. Dit kommetje wordt bevestigd met botcement of met schroeven.

Omgekeerde schouderprothese

Bij de omgekeerde schouderprothese wordt een schouderkop op de oorspronkelijk kom geplaatst en een kom op de plaats van de kop. Nu draait er dus een kom om een kop in plaats van andersom. Het voordeel hiervan is dat de schouder stabiel is en niet meer naar boven kan wegglijden.

Behandelwijzer app

Voor deze behandeling maakt de polikliniek orthopedie gebruik van een speciale app voor op uw smartphone of tablet. Deze app is een behandelwijzer die u alle relevante informatie over uw behandeling geeft op het juiste moment. U kunt de app downloaden in de App Store of Google Play.

Accepteer de ‘push notifications’ om de informatie op het juiste moment te ontvangen. Vervolgens zoekt u ‘Orthopedie Groot Eindhoven’. U kunt nu uw behandeling in Máxima MC selecteren. Druk op de knop ‘Start’ en alle voor u relevante informatie is direct zichtbaar op uw tijdlijn.