Epiduraal adhesiolysis

Door verklevingen en/of littekenweefsel rondom een zenuwwortel heeft u rugpijn met uitstralende pijn naar het been. Afhankelijk van welke zenuw geïrriteerd is, straalt de pijn uit naar een bepaald deel van het been.

Epidurale adhesiolysis betekent het losmaken van inwendige littekens in de buurt van de vliezen rond het ruggenmerg. Als uit uw klachtenpatroon en uit aanvullend onderzoek als CT- of MRI-scan of een epidurogram gebleken is, dat een belangrijk deel van uw pijnklachten berust op inwendige littekenvorming rond de ruggenmergvliezen, kan geprobeerd worden deze littekens met medicijnen losser te maken. Deze techniek kan ook toegepast worden bij patiënten die niet geopereerd zijn.
Bij een RACZ behandeling wordt geprobeerd inwendige verklevingen en/of littekenweefsel los te maken door het inspuiten van een combinatie van medicijnen.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaken van verklevingen of littekenweefsel rondom een zenuwwortel zijn:

  • Irritatie van een zenuwwortel door druk en/of het vrijkomen van stoffen die de zenuw irriteren.
  • Littekenpijn: pijn die ontstaat na een operatie. De zenuw raakt geïrriteerd doordat deze beklemd wordt door littekenweefsel.

Behandeling

Bij de behandeling komt u in buikligging op de behandeltafel te liggen. Onder uw buik wordt een kussen geplaatst om de holling van uw rug minder te maken. De plaats van injectie wordt gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Onder röntgendoorlichting wordt via een opening net
boven het staartbeen een naald in gebracht waardoor een dun slangetje (katheter) wordt opgevoerd tot bij de verklevingen en/of littekenweefsel. De verklevingen en/of littekenweefsel worden met contrastvloeistof zichtbaar gemaakt. Vervolgens krijgt u via de katheter verdovingsvloeistof, ontstekingsremmend middel (corticosteroïd) en een enzym (hyaluronidase) toegediend. Met de combinatie van deze stoffen wordt geprobeerd de verklevingen en/of het littekenweefsel losser te
maken.

Bijwerkingen

  • Doordat de verklevingen en het ruggenmergvlies dicht op elkaar liggen kan het heel soms voorkomen dat het ruggenmergvlies wordt aangeprikt. Hierdoor kan hoofdpijn ontstaan. Deze verdwijnt meestal vanzelf. Wij raden u dan aan om veel te drinken en zonodig een paar dagen plat te liggen.
  • Er kan tijdelijk kracht- en/of gevoelsverlies van de benenoptreden.
  • Er kan een allergische reactie door de toegediende medicatieontstaan.
  • Bij mensen met suikerziekte kan de bloedsuiker een aantal dagen verhoogd zijn.
  • Bij vrouwen kunnen er opvliegers optreden en kan de menstruatiecyclus tijdelijk ontregeld zijn.
  • Na de behandeling kan napijn optreden. Deze napijn kan enkele dagen tot een week aanhouden maar verdwijnt vrijwel altijd. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen.

Resultaat

Mogelijk merkt u binnen een aantal dagen al het effect van de behandeling. Na een aantal weken wordt een controleafspraak gemaakt om het resultaat van de behandeling te beoordelen en
wordt zonodig verdere behandeling met u besproken.