Borstvergroting

Veel vrouwen hebben de wens voor grotere of steviger borsten. De borsten kunnen al sinds de puberteit klein of onderontwikkeld zijn. Soms neemt het volume van de borsten af na een zwangerschap of zijn de borsten slapper en kleiner geworden na gewichtsverlies.

Niet iedere vrouw komt in aanmerking voor een borstvergroting. Allereerst moet u volgroeid zijn. Als de borsten erg verslapt zijn kan een borstlifting, al dan niet in combinatie met een prothese, een betere oplossing zijn.

Protheses

De protheses die gebruikt worden bestaan uit een siliconen-rubberen omhulsel, waarvan het oppervlak ruw is. De inhoud van de prothese kan bestaan uit een siliconengelei of zout water. Elke vulling heeft zijn specifieke voor- en nadelen. De protheses die gevuld zijn met siliconen worden al tientallen jaren gebruikt. Wetenschappelijk onderzoek heeft nog nooit aangetoond dat siliconen een schadelijk effect hebben op de gezondheid. De protheses die ingebracht worden zijn van hoge kwaliteit en in verschillende vormen beschikbaar.
Een prothese kan op verschillende manieren worden ingebracht, via de plooi onder de borst, via de oksel of via de tepel. De prothese kan direct onder de borstklier geplaatst worden of dieper, onder de grote borstspier. Afhankelijk van uw wensen en situatie kan een druppelvormige of ronde prothese gebruikt worden. Wat in uw geval de beste methode is wordt samen met uw plastisch chirurg beoordeeld en besproken.

Behandeling

Vlak vóór de operatie tekent de plastisch chirurg op uw borsten het operatiepatroon af. De operatie vindt meestal plaats onder algehele narcose. De chirurg maakt een sneetje op de vooraf afgesproken plaats. Via dit sneetje wordt de prothese ingebracht onder de borstklier of onder de borstspier.

Vlak voor de operatie wordt een antibioticum gegeven ter voorkoming van eventuele infecties.
Aan het eind van de operatie worden uw borsten verbonden met een steunend plakverband.

De operatie duurt gemiddeld één tot twee uur.

Risico’s

  • Omdat de prothese niet bij het lichaam hoort, het is geen lichaamseigen materiaal, vindt een reactie plaats. Het lichaam vormt hierbij een bindweefsellaagje (kapsel) om de prothese. Dit is normaal. In ongeveer vijf procent van de gevallen wordt dit kapsel te dik en treedt verschrompeling op. De borst krijgt een afwijkende vorm, voelt hard aan en is (soms) pijnlijk. Kapselvorming lijkt door het gebruik van geruwde protheses en moderne operatietechnieken minder voor te komen. Kapselcontractie is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar wel lastig en vaak minder fraai. Soms is hierdoor een tweede operatie nodig.
  • In uitzonderlijke gevallen kan de prothese lek raken. Ook dan is een nieuwe operatie nodig.
  • Tijdelijke of blijvende gevoelsstoornissen in de tepel.
  • Draaiing van de prothese is zeldzaam, maar kan een nieuwe operatie tot gevolg hebben.

Na de behandeling

Na verwijdering van het plakverband moet u gedurende drie weken, dag en nacht, een sportbeha dragen. Daarna draagt u de sportbeha nog drie weken alleen overdag. De schouderbandjes moet u vooral niet te strak aantrekken. Autorijden en fietsen mag na twee weken weer. Daarnaast raden we u af om de eerste zes weken te sporten, zwaar te tillen of zwaar werk te verrichten.

Kosten

Een borstvergrotende operatie en de kosten van eventuele complicaties worden niet door uw ziektekostenverzekering vergoed.