Dermatograaf (medische tatoeages)

Lin van Son werkt als dermatograaf in Máxima Medisch centrum. Ze is gespecialiseerd in het ‘tatoeëren’ van tepels bij vrouwen die borstkanker hebben gehad.

“Het is natuurlijk onzin dat je geen vrouw meer zou zijn als je geen borst of tepel meer hebt. Toch merk ik dat veel vrouwen dat gevoelsmatig wel zo ervaren. Het zetten van een tepeltatoeage is voor veel vrouwen dan ook een soort afsluiting van een nare en heftige periode. Kanker is een vreselijke ziekte en het verliezen van je borst(en) maakt het ziekteproces nog emotioneler. Of de tepel nu wel of niet gereconstrueerd wordt bij de borstoperatie, in beide gevallen is medische pigmentatie een mogelijkheid.”

Iedere dag tekenen
“Door de technieken die ik toepas maak ik een tepeltatoeage zo realistisch, dat het op het oog bijna niet van een echte tepel te onderscheiden is. Denk vooral aan het gebruik van contrasten, schaduwlijnen en kleuren. Zelfs na meer dan twintig jaar ervaring teken ik nu nog elke dag om mezelf te blijven ontwikkelen. Door zo gedetailleerd mogelijk te werken, lijkt het ook echt alsof er reliëf in de pigmentatie zit. Maar in feite is het net als bij een ‘gewone’ tatoeage tweedimensionaal. Ik streef  altijd naar een zo goed mogelijke gelijkenis met de nog aanwezige tepel. Op basis van iemands wensen geef ik informatie en advies door bijvoorbeeld foto’s te laten zien. De behandeling wordt gedaan op de polikliniek plastische chirurgie en duurt gemiddeld anderhalf uur. Naast de behandeling is ook de nazorg te vergelijken met die van een tatoeage. Je krijgt een crème en we dekken de medische pigmentatie af met folie zodat het niet tegen de beha schuurt. De eerste tijd mag je dan bijvoorbeeld niet in de zon, onder de zonnebank of zwemmen.

Patiënten omschrijven de tatoeage vaak als het begin van een nieuwe, frisse en gezonde start. Dat ik daar een rol in mag spelen, maakt het voor mij een fantastische baan.”