‘Blijf niet bij de pakken neerzitten’

‘Blijf niet bij de pakken neerzitten’

Stel je voor: je hebt bij iedere beweging pijn in je botten, je gewrichten zijn stijf en je bent voortdurend moe omdat de pijn je ’s nachts wakker houdt. En dan adviseert de reumatoloog je om te gaan sporten. Reumapatiënt Ton Copal (66) ging de uitdaging aan.

Tot vijf jaar geleden bewogen Ton en zijn vrouw Jeanny weinig. Jeanny kon geen honderd meter lopen zonder rollator. Nu doen ze iedere donderdagochtend aan nordic walking en gaat het een stuk beter met hen.

Met links schakelen
Jeanny heeft fibromyalgie en Ton heeft reumatoïde artritis. Ton: “Het heeft voor mij heel lang heel weinig betekend. De ene dag had ik erg last van mijn schouder, de andere dag kon ik niet goed lopen. Gelukkig was mijn werk fysiek niet zwaar, ik zat veel in de auto. Wel moest ik soms met mijn linkerhand schakelen, omdat ik met rechts niets meer kon.”

Meer beweging
Ton heeft regelmatig een afspraak in het Regionaal Reumacentrum van MMC. Reumatoloog Westgeest adviseerde hem om meer te gaan bewegen. Maar hoe start je daarmee? Ton en Jeanny werden lid van Reumavereniging Regio Eindhoven, waar vaak gezamenlijke activiteiten ondernomen worden. “Bewegen in een groep stimuleert, is makkelijker vol te houden en het is nog gezellig ook”, aldus Ton. Daarnaast zijn hij en Jeanny regelmatig te vinden in het zwembad en op de bewegingsbanken bij de gymzaal. Lange tijd zorgde de beweging voor vermindering van de klachten bij Ton.

Gewoon doorgaan
De laatste maanden komen de reumapijnen van Ton weer terug. Vooral tijdens beweging heeft hij last en zijn zijn gewrichten erg gevoelig. Hoe hij daarmee omgaat? “Gewoon doorgaan.” Jeanny: “Hij zegt er niets over maar ik zie het wel als er iets aan de hand is.” Ondanks de lichamelijke gebreken zit het stel niet stil en nemen ze graag deel aan activiteiten die de patiëntenvereniging biedt. Ton adviseert andere mensen met reuma: “Blijven bewegen, niet bij de pakken neerzitten en onder de mensen blijven komen.”

Reumavereniging
Reumavereniging Regio Eindhoven biedt verschillende activiteiten om in beweging te blijven. Leden kunnen zich aansluiten bij één van de tien beweeggroepen, met onder andere hydrotherapie, nordic walking, tai chi en balans & bewegen. Nieuwsgierig naar wat de vereniging nog meer te bieden heeft? Ga dan naar www.rveindhoven.nl.