Leven met reuma

Reuma heeft veel invloed op het dagelijks leven. De gevolgen van de ziekte kunnen niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal zijn. Het kan zijn dat u vragen heeft die specifiek voor uw situatie of leeftijd van toepassing zijn. Denk aan vragen over werk, bewegen, voeding, sport of seksualiteit. Reuma betekent namelijk ook leren omgaan met de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt. We geven u op deze pagina graag enkele tips en adviezen over deze onderwerpen. Het bespreekbaar maken van problemen kan helpen. Uw behandelaar kan u verwijzen naar de verpleegkundig reumaconsulent voor het beantwoorden van uw vragen.

Wat is reuma?

Reuma is een verzameling van méér dan honderd aandoeningen die we indelen in drie categorieën:

Reuma is onvoorspelbaar. Het is een grillige ziekte. U kunt heel lang geen klachten hebben totdat plotseling de ziekte weer de kop op steekt. Nieuwe patiënten moeten vaak aan de situatie wennen. Maar ook voor de partner, vrienden, familie en collega’s verandert er veel.

Uw dagelijks leven

Belastbaarheid

Door uw aandoening kan het zijn dat u uw dagelijkse activiteiten niet meer zoals gewend kunt uitvoeren. U moet een nieuw evenwicht vinden tussen belastbaarheid en de belasting van uw lichaam. In deze folder over belasting en belastbaarheid geven we u enkele adviezen.

Werk

Als je reuma hebt, probeer je een zo ‘normaal’ mogelijk leven te leiden. Toch is het soms niet vanzelfsprekend om gewoon te werken of te studeren. In de volgende  links kunt u meer lezen over deze onderwerpen;

Voeding

Gezonde voeding kan helpen sommige klachten te verminderen en een gezond gewicht te bereiken. In de praktijk is gezond en gevarieerd eten soms lastiger dan gedacht. Wat is voor u gezonde voeding? En zijn er dingen die u misschien kunt verbeteren?

In deze folder over voeding en reuma geven we u meer  informatie hierover.

Ook kunt u dit geluidsfragment over voeding en reuma luisteren, hier geeft de verpleegkundig reumaconsulent meer uitleg.

Seksualiteit, kinderwens en zwangerschap

Een reumatische aandoening kan op vele manieren invloed hebben op uw leven. Dat geldt ook voor uw seksleven. Wat als door reuma seks niet meer vanzelfsprekend is? Toch zijn er genoeg mogelijkheden om intiem te blijven.

Seksualiteit

In deze folder over reuma en seksualiteit geven we u hier meer informatie over. Ook in dit geluidsfragment over reuma en seksualiteit geeft de verpleegkundig reumaconsulent meer uitleg. Ook op deze website van Reuma.nl kunt u hier meer over lezen.

Kinderwens en zwangerschap

In deze folder over baby- en kindverzorging bij reuma hebben we tips en adviezen over baby- en kinderverzorging voor mensen met reuma samengevat. Ook op reuma.nl kunt u meer lezen over kinderwens en zwangerschap bij reuma.

 

Tips over beweging

Bewegen is een van de belangrijkste dingen die u zelf kunt doen om uw gewrichten gezond te houden. Door in beweging te blijven bij reuma kunnen klachten afnemen. In de folder bewegen bij reuma  staat informatie hierover.  In dit geluidsfragment over bewegen bij reuma geeft de verpleegkundig reumaconsulent meer uitleg.

In deze folder over oefeningen bij reuma vindt u uitleg over specifieke oefeningen die u zelf kunt doen. Overweegt u professionele hulp van een fysiotherapeut of revalidatiecentrum dan kunt u in deze folder over Reuma en revalidatie meer informatie vinden. In dit geluidsfragment over revalidatie bij reuma geeft de verpleegkundig reumaconsulent meer uitleg over revalideren.

Sporten

Over het algemeen zijn rustige sporten zoals wandelen, fietsen, zwemmen (met name in extra warm water) en nordic walking heel geschikt voor mensen met een reumatologische aandoening. Intensievere vormen van sport, zoals voetbal en tennis, zijn ook mogelijk. Voordat deze sporten hervat worden, mogen de gewrichten niet meer ontstoken zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de gewrichten niet dikker worden of (steeds meer) pijn gaan doen na het sporten. Er zijn ook reumapatiëntverenigingen die allerlei bewegingsactiviteiten aanbieden in groepsverband, zoals wandelen en badmintonnen.

Als u niet goed weet of de sport die u beoefent voor u geschikt is, dan kunt u voor advies terecht bij een fysiotherapeut van Máxima MC. Met uw reumatoloog of physician assistant kunt u een eventuele verwijzing naar de fysiotherapeut bespreken.

Wat kunt u zelf doen?

Balans belasting belastbaarheid

Door uw aandoening kan het zijn dat u uw dagelijkse activiteiten niet meer zoals gewend, kunt uitvoeren. U wil een nieuw evenwicht vinden tussen belastbaarheid en de belasting van uw lichaam. In deze folder belastbaarheid bij reuma en geluidsfragment belasting en belastbaarheid geven we u enkele adviezen.

Gewrichten beschermen

Het beschermen van uw gewrichten is van essentieel belang. Bij gewrichtsbescherming wordt een gewricht op een verantwoorde wijze ingeschakeld bij dagelijkse activiteiten zodat gewrichtsklachten kunnen worden verminderd en voorkomen. In deze folder over gewrichtsbescherming bij gewrichtsklachten vindt u meer informatie over wat u zelf kan doen.

Uw gezondheid

Medicatie

De klachten bij reumatische aandoeningen worden onder andere behandeld met medicijnen. U krijgt hierover informatie van uw voorschrijver en apotheker. Hier vindt u meer informatie over de meest gebruikte middelen en de behandelstrategie Hier kunt u een korte film vinden over reumatoide artritis en artritis psoriatica.

Het meest gebruikte medicijn is methotrexaat.  Soms worden biologicals of JAK-remmers ingezet. Welk medicament bij u wordt gestart is afhankelijk van verschillende factoren zoals aard en ernst van de aandoening, andere medicatie die u gebruikt of aandoeningen die u heeft, of er al dan niet een kinderwens bestaat enzovoort. De keuze wordt in overleg met u bepaald door uw behandelaar.

Patiënten die meedoen aan de Ramadan kunnen hier informatie vinden over medicatie gebruik en Ramadan.

ReumaNederland heeft samen met reumatologen een keuzehulp gemaakt.  Heb je reumatoïde artritis (RA)? De keuzehulp helpt jou het gesprek met je reumatoloog voor te bereiden. Hoe je samen met je reumatoloog kunt beslissen welke behandeling met medicijnen voor jou de beste is.

Vaccinaties

Vragen over vaccinaties worden in deze folder over vaccinaties bij reuma beantwoord. Ook in dit geluidsfragment over vaccinaties bij reuma kunt u meer informatie beluisteren.