Langdurige achillespeesklachten

De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Het is de grootste pees van het lichaam. Een achillespeesblessure kan hardnekkige klachten geven, die tot forse beperkingen in het dagelijks leven of sport kunnen leiden.

Symptomen langdurige achillespeesklachten

Bekende achillespeesklachten zijn een scheuring of ontsteking van de achillespees. Een scheuring geeft acuut pijn. Ook wordt lopen moeilijk. Bij een achillespeesontsteking kunt u last hebben van stijfheid, pijn en zwelling. De pijn verergert meestal na het sporten.

Oorzaak langdurige achillespeesklachten

Achillespeesklachten kunnen geleidelijk ontstaan door overbelasting, zoals bij een achillespeesontsteking. Soms ontstaan de klachten juist acuut. Een onverwachte beweging kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van achillespeesscheur.

Onderzoek langdurige achillespeesklachten

De polikliniek sportgeneeskunde van Máxima MC heeft een themapoli speciaal voor patiënten met langdurige achillespeesproblemen. Op deze poli, genoemd TendoMáx, wordt u gezien door een orthopeed, sportarts en fysiotherapeut. Zij onderzoeken uw klachten en bespreken een geschikte behandelmethode. Voor patiënten met hardnekkige klachten biedt MMC als enige ziekenhuis in Nederland Ultrasone Tissue Characterisation (UTC). Dit onderzoek biedt meer inzicht in het peesprobleem dan andere onderzoeken.

Behandeling langdurige achillespeesklachten

Soms wordt volstaan met het correct uitvoeren van speciale oefeningen, onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. In andere gevallen biedt Extracorporele Shockwave Therapie (ESWT), een echogeleide peesinjectie met PRP (plaatjesrijk plasma) of een operatie uitkomst.