Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen (stuifmeel) van sommige grassen, planten en bomen. Hooikoortsklachten treden in de lente- en zomermaanden op.

Symptomen

Bij patiënten met hooikoorts ontstaat een zogenoemde type I allergische reactie. Dat betekent dat de klachten snel optreden, nadat u in contact bent geweest met stuifmeel. Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Jeukend, prikkelend en soms brandend gevoel in neus, ogen en keel
  • Kortademigheid, benauwdheid
  • Vermoeidheid
  • Niesbuien
  • Tranende ogen
  • Loopneus of verstopte neus
  • in sommige gevallen veroorzaakt hooikoorts een voedselallergie

Oorzaak

Het afweersysteem reageert bij hooikoorts overdreven op eiwitten, allergenen genoemd, die zich bevinden in het stuifmeel van boom- en graspollen. Zijn de klachten al vroeg in het voorjaar aanwezig dan past dit bij een boompollenallergie. Treden de klachten pas vanaf begin mei op dan past dit bij een graspollenallergie.

Kruisallergie
Soms is er sprake van een kruisallergie. Dit betekent dat patiënten met hooikoorts ook klachten kunnen krijgen bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen. De meest bekende kruisallergie is die tussen boompollen en fruit, zoals appels, peren en perzik, en noten, zoals hazelnoot, amandel en walnoot. De klachten bij het eten van fruit treden niet op als het fruit verhit of verwerkt is geweest.

Atopisch syndroom
Hooikoorts is een aandoening, die net als astma, voedselallergie en allergisch eczeem, tot het atopisch syndroom behoren. Patiënten hebben bij deze ziekte een aanleg voor deze allergische reacties. Atopie betekent dan ook: neiging tot allergisch reageren. Vaak krijgen patiënten op jonge leeftijd eczeem en voedselallergie, vervolgens krijgen ze hooikoorts en tenslotte krijgt een deel van deze patiënten astma. Deze volgorde van optreden van klachten wordt de allergische mars genoemd.

Onderzoek

De allergoloog of verpleegkundig specialist vraagt na een uitvoerig gesprek één of meerdere onderzoeken aan om de diagnose te kunnen stellen:

  • Bloedonderzoek
    Bij het bloedonderzoek wordt bepaald of er antistoffen in uw bloed aanwezig zijn specifiek gericht tegen boom- of graspollen. De uitslag van deze test laat meestal enige dagen tot weken op zich wachten.
  • Huidpriktest
    Bij deze huidtest wordt op de onderarm een druppeltje aangebracht, waarin allergenen van boom- of graspollen zijn opgelost. Hierna prikt de verpleegkundige met een fijn naaldje door dit druppeltje heen in de huid. Als er een rood bultje ontstaat op de plek waar het druppeltje is aangebracht, is de test positief. De uitslag is na een kwartier bekend.
  • Neusprovocatie
    Neusprovocatie wordt gedaan om een indruk te krijgen van de hevigheid van de allergische reactie. Bij deze test wordt een steeds hogere dosering allergeenhoudende vloeistof in de neus gespoten. Zo bepaalt de arts hoe gevoelig u voor de allergenen bent.

Interpretatie van de allergietest
Een positieve huid- of bloedtest betekent niet automatisch dat u allergisch bent. Dat is pas het geval als de uitslag van de test ook bij de klachten past. Uw behandelaar bespreekt dit met u.

Behandeling

Beperken van blootstelling aan stuifmeel
Bij een allergie geldt altijd dat het, om klachten te voorkomen, het beste is om de bron te vermijden. Bij stuifmeel is dat lastig. Wel kunt u de blootstelling beperken door bijvoorbeeld de ramen te sluiten of een zonnebril te dragen.

Geneesmiddelen
Hooikoorts kunt u behandelen met (een combinatie van) neusspray, oogdruppels, antihistaminica (tabletten tegen allergie) en/of immunotherapie. Immunotherapie is een behandeling van drie tot vijf jaar waarbij u door middel van injecties of smelttabletten minder gevoelig wordt voor stuifmeel.

Meer informatie over de verschillende behandelingsvormen vindt u hier.