Huisstofmijtallergie

Bij een huisstofmijtallergie ontstaan er allergische reacties op huisstofmijten. Dit zijn kleine spinachtige dieren die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Huisstofmijten leven van huidschilfers en houden van vochtige warmte. Vandaar dat ze vooral in matrassen en vloerkleden te vinden zijn.

Symptomen

Klachten die ontstaan bij een huisstofmijtallergie zijn:

  • Een continu verkouden gevoel, met een verstopte neus en neusuitscheiding
  • Dikke geïrriteerde ogen

Soms ontstaan ook de volgende klachten:

  • Astma
  • Futloosheid
  • Hoofdpijn
  • Lichte spierpijn
  • Koortsachtig gevoel
  • Extra gevoelig voor allerlei prikkels, zoals sigarettenrook, mist, stof en parfum

Als er sprake is van een ernstige vorm van deze allergie dan kunnen er ook concentratieproblemen voorkomen en een energietekort.

Oorzaak

Soms wordt gedacht dat een huisstofmijtallergie veroorzaakt wordt door stof, maar dit is niet waar. Deze allergie ontstaat door de uitwerpselen van de huisstofmijt. Hierin zitten bepaalde stoffen (allergenen) waarvoor u allergisch kunt zijn.

Onderzoek

Huidpriktest
Bij de huidpriktest brengt de verpleegkundige op de binnenzijde van uw onderarm een druppeltje aan. Hierin zijn de huisstofmijtallergenen opgelost. Vervolgens prikt de verpleegkundige met een fijn naaldje door dit druppeltje heen in de huid. Als er een rood bultje ontstaat op de plaats waar het druppeltje is aangebracht, is de test positief. De uitslag is na een kwartier bekend.

Bloedonderzoek (RAST test)
Bij een bloedonderzoek wordt bepaald of er antistoffen, specifiek gericht tegen huisstofmijten, aanwezig zijn in uw bloed. Dit zijn stoffen die het afweersysteem van het lichaam vormt tegen allergenen. De uitslag van het bloedonderzoek laat meestal enige dagen tot weken op zich wachten.

Interpretatie van allergieonderzoek

Belangrijk is dat een positieve huid- of bloedtest niet automatisch betekent dat u allergisch bent. Dat is pas het geval als de uitslag van de test ook bij uw klachten past. Ook moet nagegaan worden of de klachten niet een andere oorzaak hebben, zoals een huisdierenallergie, een scheef neustussenschot of herhaaldelijke luchtweginfecties. Bij twijfel wordt soms een neusprovocatietest gedaan. Hierbij wordt in toenemende mate het allergeen in de neus gesprayd, waarbij de verpleegkundige observeert of er klachten ontstaan.

Behandeling

Uw behandelaar – in veel gevallen de verpleegkundig specialist – bespreekt met u de behandelmogelijkheden: een combinatie van neussprays, oogdruppels en antihistaminica (tabletten tegen allergie) of immunotherapie. Daarnaast kunt u de klachten doen verminderen door uw woning te saneren.

Neussprays
Wanneer er sprake is van forse en vrijwel dagelijks aanwezige neusklachten worden corticosteroïden (ontstekingsremmers) in de vorm van neussprays voorgeschreven. Deze zijn met name effectief indien de neus verstopt zit en zijn alleen op recept te krijgen bij de apotheek.

Antihistaminica
Antihistaminica blokkeren de werking van histamine, de stof die vooral verantwoordelijk is voor acute klachten. Vaak worden antihistaminica genomen in combinatie met een neusspray.

Immunotherapie
Immunotherapie is een behandeling van drie tot vijf jaar, waarbij u door middel van injecties met extracten van huisstofmijten minder gevoelig gemaakt wordt voor huisstofmijtallergenen. Het effect van deze behandeling kan wat langer op zich laten wachten en treedt soms pas in het tweede jaar op. Immunotherapie vindt altijd plaats onder supervisie van een arts.