Allergeen immunotherapie

Allergeen immunotherapie is een behandelingsmethode die bedoeld is om de onderliggende oorzaak van de allergie aan te pakken. Met allergeen immunotherapie kunnen de allergieklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Symptomen

Een allergie kan veroorzaakt worden door verschillende stoffen. Afhankelijk van de manier waarop men ermee in aanraking komt, kan er sprake zijn van een inhalatieallergie (bijv. hooikoorts of huisstofmijtallergie), voedselallergie of bijvoorbeeld een allergie voor insectengif. Bij de verschillende allergieën reageert het lichaam anders en laat dus verschillende symptomen zien. Denk bijvoorbeeld aan een allergische reactie van de huid, niezen, loopneus, jeukende ogen.

Oorzaak

Ons afweersysteem beschermt ons tegen lichaamsvreemde stoffen die ongewenst of schadelijk kunnen zijn. Dat is positief, want zo worden we niet constant ziek van de bacteriën en virussen om ons heen. Soms raakt je afweersysteem echter in de war en reageert het op stoffen die niet gevaarlijk zijn, zoals pollen, huisstofmijt of huidschilfers van katten. Je lichaam maakt antilichamen aan om de ‘indringers’ buiten de deur te houden, histamine wordt uitgescheiden en allergieklachten treden op.

Behandeling

Immunotherapie is een behandeling van 3 tot 5 jaar door middel van injecties of smelttabletten. Hierbij wordt een bepaalde hoeveelheid van de stof waarvoor u allergisch bent (allergeen) toegediend. Bij hooikoorts krijgt men bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid allergenen van graspollen toegediend. Het immuunsysteem raakt op deze manier gewend aan deze stof. Het immuunsysteem zal op den duur minder of helemaal niet meer reageren op het allergeen. Hierdoor krijgt men steeds minder last van typische allergieklachten. Het is wel goed om te weten welke allergieën behandeld kunnen worden met deze therapie.

  • Hooikoorts: je lichaam reageert overgevoelig op pollen van grassen, bomen en/of (on)kruiden;
  • Huisstofmijtallergie: de uitwerpselen van de huisstofmijt zorgen voor een allergische reactie. De huisstofmijt bevindt zich voornamelijk in je bed en gedijen goed in een vochtige omgeving;
  • (Huis)dierenallergie: een kattenallergie of hondenallergie; 
  • Insectengifallergie: bijvoorbeeld de allergie voor het gif van wespen of bijen.

Afhankelijk van het soort allergie, bepaalt de arts welke toedieningsvorm van immunotherapie het meest geschikt is of waar de patiënt het meeste bij gebaat is. Dit is ook afhankelijk van een groot aantal factoren als:

  • De aard en ernst van je allergieklachten;
  • Algehele gezondheid;
  • Beroep;
  • Leefstijl;
  • Bijwerkingen van de immunotherapie;
  • Persoonlijke voorkeur van de toedieningsvorm.

Immunotherapie kan niet gegeven worden als de patiënt ernstig astma heeft of als hij/zij allergisch is voor een dier die in huis aanwezig is. Ook als de patiënt klachten heeft van een hartziekte of een kwaadaardige aandoening wordt immunotherapie niet gestart.

Groepsinformatie-bijeenkomst

Een allergie of overgevoeligheid voor een bepaalde stof komt in Nederland veel voor. Om aan patiënten met een allergie goede zorg te kunnen verlenen, heeft Máxima MC, locatie Eindhoven een polikliniek allergologie. Wanneer de behandelend specialist immunotherapie heeft voorgesteld, kan een groepsinformatie-bijeenkomst worden bijgewoond. Tijdens deze groepsinformatie-bijeenkomst wordt immunotherapie uitgebreid besproken.