Urodynamisch onderzoek

Wat is urodynamisch onderzoek?

Urodynamisch onderzoek is de naam voor een aantal testen die ontworpen zijn om te laten zien hoe uw blaas functioneert. Zo kan vastgesteld worden wat de oorzaak is van uw plasklacht en wat de beste behandeling is voor uw probleem.

Waarom wordt urodynamisch onderzoek uitgevoerd?

Urinewegproblemen, vooral incontinentie, kan op elke leeftijd voorkomen. Deze klachten nemen meestal toe bij ouder worden en aan het begin van de menopauze.

Een urodynamisch onderzoek kan bijvoorbeeld nodig zijn:

  • Als u na eerdere operaties opnieuw last heeft van stressincontinentie;
  • bij een overactieve blaas;
  • plotseling en/of frequent gevoel van aandrang om te plassen;
  • ’s nachts frequent opstaan voor toiletbezoek;
  • moeizaam ledigen van de blaas;
  • terugkerende blaasontstekingen.

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek en duurt een half uur tot een uur.

Wij vragen u om met een gevulde blaas aan de testen deel te nemen en niet naar het toilet te gaan in het uur voorafgaande aan uw afspraak.

Hoe verloopt een urodynamisch onderzoek?

U wordt gevraagd om uit te plassen op een speciaal toilet, hierbij wordt gemeten hoe snel uw blaas zich kan ledigen. Het kan zijn dat uw blaas gescand wordt nadat u heeft uitgeplast om te zien of uw blaas ook leeg is.

Hierna schuift de functie-verpleegkundige een katheter (dun slangetje) via de urinebuis in uw blaas om deze te vullen en de druk in uw blaas en urinebuis te meten. Een zachte katheter (sensor) wordt ook ingebracht, via de anus in de endeldarm. Deze meet de druk in uw buik.

Tijdens het onderzoek vraagt de arts u om een paar keer te hoesten, aan te spannen, te luisteren naar lopend water, dit om uw klacht op te wekken. Als u de plas niet meer kunt ophouden, mag u uitplassen. Terwijl u uitplast meet de arts opnieuw hoe snel de urine uit uw blaas komt. Ook meet zij de druk in uw blaas en in uw buik. Daarna worden de katheters verwijderd en is het onderzoek klaar, u kunt zich dan weer aankleden.

Nazorg urodynamisch onderzoek

Na een urodynamisch onderzoek kunt u direct naar huis. U mag zelf autorijden, fietsen of met het openbaar vervoer reizen.

Soms zijn de blaas en urinebuis wat geïrriteerd na het onderzoek. Het plassen kan een paar dagen branderig aanvoelen. Waarschijnlijk moet u ook vaker plassen dan normaal. U kunt wat bloed in de urine zien. Dit kan geen kwaad. Het is verstandig om gedurende een dag of twee meer water te drinken dan u normaal gesproken drinkt om eventuele bacteriën weg te spoelen.

Neem contact op met uw arts als:

  • uw klachten langer dan een paar dagen duren;
  • u veel pijn hebt;
  • u koorts krijgt;
  • u veel moeilijker kunt plassen dan voor het onderzoek.

De arts controleert dan of u een blaasontsteking hebt.