Patiëntervaring endometriose

Patiëntervaring endometriose

“Ik wilde de best mogelijke zorg krijgen, dus ik koos voor Máxima MC”

Elisken heeft al vanaf haar puberteit last van hevige menstruatieklachten. In 2007 werden deze klachten steeds erger, maar ondanks allerlei onderzoeken kon er geen diagnose worden gesteld.

In de hoop om van de pijn af te komen, besloot ze om haar baarmoeder te laten verwijderen. Tijdens de operatie werd geconstateerd dat ze endometriose had. Na deze ingreep verminderden de klachten, maar twee jaar geleden kwamen ze in alle hevigheid terug. Er werden twee grote cystes gevonden in haar onderbuik. Bij ‘toeval’ kwam ze voor de behandeling daarvan bij Máxima MC terecht.

Onvoorspelbare pijn

Elisken vertelt: “Ik heb altijd hevig gemenstrueerd en veel pijnklachten gehad. In 2007 kreeg ik pijn rechts onderin de buik. Ik ging de molen in, maar de artsen konden geen oorzaak vinden. Er werd gedacht aan een hernia of een blindedarmontsteking. De pijn was onvoorspelbaar en kwam uit het niets. Het voelde als weeën, ik kroop over de grond van de pijn. Ik kon niks meer en moest met pijnstillers op bed gaan liggen. Uiteindelijk heb ik mijn behandelend arts gevraagd om mijn baarmoeder te verwijderen, waarna de klachten gelukkig een stuk minder werden.
Wel zag de chirurg tijdens die operatie verklevingen in m’n buik; ik bleek endometriose te hebben.”

MMC bood uitkomst

Een paar jaar later krijgt Elisken weer pijn, nu aan de linkerkant. Op de echo waren twee flinke cystes te zien en werd ze op aanraden van de radioloog doorgestuurd naar de gynaecoloog. Ze kwam op een wachtlijst te staan voor een operatie.
“Omdat ik al te veel lang met de klachten rondliep, was ik erop gebrand om de best mogelijke zorg te krijgen op het gebied van endometriose. Ik raadpleegde de site van de endometriosestichting om te kijken in welk ziekenhuis ik het beste terecht kon. Op dat moment was ik werkzaam in MMC, maar tot mijn grote verbazing werd MMC niet als expertisecentrum op de site vermeld. Dat vond ik erg vreemd, want het MMC staat bekend om zijn Vrouw Moeder Kind-centrum. Ik ben dit vervolgens intern gaan navragen en MMC bleek juist hét expertisecentrum in de regio. Inmiddels is dat op de site toegevoegd.

Met deze kennis heb ik mij aangemeld bij dr. Coppus en zo is het balletje gaan rollen. Op de echo zag hij meteen dat er flinke verklevingen zaten en dat de endometriose ook in de darm zat. Er werd een MRI gemaakt en een grote operatie als behandeling voorgesteld. Dr. Coppus werkt nauw samen met chirurgen dr. Luijten en dr. Van Dielen en het endometriose-team van Máxima MC heeft jarenlange ervaring met de behandeling van dit soort klachten. Dat gaf mij vertrouwen en dat was voor mij doorslaggevend. ‘Vrouwenkwalen’ worden naar mijn mening nog te vaak onderbelicht, er is weinig aandacht voor. Het is mooi dat Máxima MC hierop inzoomt. Ik voelde me serieus genomen.
De operatie verliep voorspoedig en er waren geen ernstige complicaties. Ik voel me beter dan ooit.”

Kies voor de beste zorg

Elisken: “Vrouwen die dit soort klachten hebben wil ik adviseren om zich te laten doorverwijzen naar een expertisecentrum. Je weet dan dat je de best mogelijke zorg krijgt. Ik ben blij dat ik uiteindelijk het juiste ‘loket’ heb weten te vinden en ik hoop dat anderen hier ook profijt van hebben.”

Meer ervaringen gynaecologie
Meer ervaringen bekkenzorg