Hartinfarct

Een hartinfarct of hartaanval ontstaat plotseling. Er raakt een kransslagader van het hart verstopt. Een deel van de hart krijgt dan te weinig zuurstof en er ontstaan klachten. Snel handelen is belangrijk om ernstige schade aan het hart te beperken.

Een hartinfarct lijkt vaak plotseling te ontstaan. In werkelijkheid gaat er een lang en sluipend proces aan vooraf, slagaderverkalking genoemd. Normaal krijgt het hart zuurstof en voedingsstoffen via de kransslagaders, die als een soort krans om het hart liggen. Bij vernauwingen in kransslagaders lukt dit minder goed. Bij ernstige vernauwingen ontstaan er klachten van pijn op de borst. In eerste instantie vooral tijdens inspanning of bij hevige emoties. Deze klachten zijn vaak het eerste signaal dat er iets mis is met het hart.

De vernauwingen in de kransslagaders komen door slagaderverkalking. Dit is een proces waarbij vet en lichaamscellen zich ophopen in de bloedvaten. Dit leidt tot de vorming van de zogenaamde plaques. Van die vernauwingen in de slagaders merk je lange tijd niets. Maar langzamerhand maken de plaques de vaatwand minder sterk, er kunnen er scheurtjes en wondjes ontstaan in de binnenbekleding.

Risicofactoren

Een aantal factoren verhoogt de kans op een hartinfarct:

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • verhoogd cholesterolgehalte
  • diabetes
  • overgewicht
  • langdurige stress
  • erfelijkheid: hart- en vaatziekten bij vader, moeder, broer of zus voor het 65e levensjaar

Signalen

Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met:

  • uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
  • zweten, misselijkheid of (neiging tot) braken.

De pijn gaat niet over en medicijnen helpen niet. Ook in rust duren de klachten langer dan vijf minuten.

Daarnaast kunnen er ook minder typische signalen voorkomen:

  • pijn in de bovenbuik
  • pijn tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • extreme moeheid
  • duizeligheid
  • een erg onrustig en angstig gevoel
  • snelle ademhaling

Deze wat minder duidelijke signalen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Het infarct

Slagaderverkalking hoeft niet ernstig te zijn. Er ontstaat pas een gevaarlijke situatie als de beschermlaag van zo’n plaque plotseling openscheurt. De wond die ontstaat, wordt net zoals bij elk wondje, zo snel mogelijk gedicht. Hierbij vormen zich bloedstolsels. Zo’n bloedstolsel kan losraken en ergens in een kransslagader blijven steken. Als dit de bloedtoevoer in de kransslagader helemaal afsluit, is er sprake van een hartinfarct of een hartaanval. Een deel van de hartspier krijgt dan geen zuurstof meer en trekt niet meer samen.

Stil infarct

Soms treedt er een stil infarct op. Bij een stil infarct is op het hartfilmpje te zien dat er een hartinfarct heeft plaatsgevonden, maar de patiënt heeft er zelf helemaal niets van gemerkt. Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen.

Onderzoek

Als klachten wijzen op een hartinfarct, vindt er zo snel mogelijk nader onderzoek plaats. Door bloedonderzoek wordt onderzocht of er afvalstoffen, hartenzymen, in het bloed aanwezig zijn. Deze hartenzymen wijzen op het afsterven van een stukje hartspier en dus op een hartinfarct. Direct na het hartinfarct kan het hartritme van slag raken. Dit kan leiden tot ernstige ritmestoornissen vooral in de eerste uren. In het ziekenhuis wordt dit goed in de gaten gehouden.

Als het acute gevaar geweken is zijn de mogelijke vervolgonderzoeken:

Inspanningsonderzoek
Dit onderzoek geeft informatie over uw lichamelijke conditie en de oorzaak van een verminderd prestatievermogen.

Echo-doppler
Met behulp van geluidsgolven worden de bewegingen en de bouw van de hartspier zichtbaar gemaakt. Tevens wordt de klepfunctie gecontroleerd.

Hartcatheterisatie
onderzoek met buigzaam slangetje via de lies of pols naar vernauwingen van de bloedvaten van het hart.

Behandeling

Ieder hartinfarct is anders. De ernst van het hartinfarct is afhankelijk van de grootte en de plek van het infarct. Of het nu een klein of groot infarct is: snel handelen is belangrijk. Dat beperkt de schade aan het hart. Bij ernstige vernauwingen in de kransslagaders, kan een dotterbehandeling of bypassoperatie nodig zijn. De cardioloog bepaalt wat de beste behandeling is.

Herstel

Een hartinfarct is een ingrijpende gebeurtenis. Het duurt een tijd voordat iemand zich weer goed voelt en weer vertrouwen heeft in het lichaam. Elke persoon herstelt verschillend. Factoren die meespelen zijn de ernst van het infarct, het karakter en hoe mensen in de omgeving ermee omgaan. Je verkleint de kans op een volgend hartinfarct door de leefstijl aan te passen: niet roken, weinig stress, gezonde voeding, regelmatig bewegen en een gezond gewicht.

Hartrevalidatie

Daarom biedt Máxima MC binnen medisch centrum Flow een hartrevalidatieprogramma aan. Hartrevalidatie is bedoeld om er lichamelijke en psychisch weer bovenop te komen.