Kransslagadervernauwing
De pijn op de borst bij angina pectoris komt meestal door een vernauwing in de kransslagaders van het hart. Die vernauwing ontstaat door slagaderverkalking.
Wanneer deze bloedvaten nauwer zijn, stroomt er minder bloed doorheen. Dit vergroot de kans op een zuurstoftekort. Vernauwingen in de kransslagaders zijn niet direct merkbaar. Klachten ontstaan vaak pas wanneer een van de kransslagaders meer dan 50% vernauwd is.
Klachten kransslagadervernauwing
Het is moeilijk te omschrijven wat u voelt bij vernauwing in de kransslagaders. Het is een pijnlijk, onprettig gevoel op de borst.
Signalen zijn:
- een beklemmende, drukkende of benauwende pijn midden in de borst;
- uitstralende pijn naar de onderkaak, hals, schouderbladen, armen, rug of maagstreek;
- zweten en misselijkheid.
Een aanval trekt meestal na enkele minuten rust weg.
De signalen kunnen ook minder duidelijk zijn:
- abnormale moeheid;
- kortademigheid;
- duizeligheid;
- slecht slapen.
Deze atypische signalen komen vaker voor bij vrouwen, ouderen en mensen met diabetes. Overleg bij twijfel altijd met de huisarts of medisch specialist als u pijnklachten of andere signalen heeft die met het hart te maken kunnen hebben.
Diagnose kransslagadervernauwing
Pijn op de borst kan een signaal zijn dat er iets mis is met het hart. De specialist kan vaak al uit het verhaal van de patiënt afleiden of de klachten afkomstig zijn van het hart: wanneer en hoe vaak treden de klachten op en hoe lang houden de klachten aan? Ook beoordeelt de arts het risico op hart- en vaatziekten. Hij onderzoekt bijvoorbeeld het cholesterolgehalte, bloeddruk en de hoogte van de bloedsuikerspiegel (glucosegehalte) van de patiënt worden onderzocht er wordt een verband gelegd met familieleden, of er al op jonge leeftijd sprake was van hart- en vaatziekten.
Behandeling kransslagadervernauwing
De behandeling van een vernauwing in de kransslagaders bestaat in eerste instantie uit een gezonde leefstijl:
- niet roken;
- voldoende bewegen;
- gezond eten met weinig zout en weinig verzadigd vet.
Medicijnen
- Nitraten: snel verwijden van de vaten;
- RAS-remmers: bloeddruk verlagen en vaten verwijden;
- Bètablokkers en calciumblokkers;
- Antistollingsmiddelen.
Als een gezonde leefstijl en medicijnen niet voldoende helpen, dan kan behandeling nodig zijn.
De meeste mensen met een vernauwing in de kransslagaders leiden een vrij normaal leven. Maar het is wel een waarschuwing. U moet proberen zo gezond mogelijk te leven, niet te roken en voldoende te bewegen. Daarmee verlaagt u het risico op een hartinfarct.