3 maart 2020

NVVC erkent MMC als ICD-controlerend centrum

Afdeling cardiologie is door de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC) erkend als ICD-controlerend centrum.

Een ICD – Implanteerbare Cardioverter-Defibrillator – is een klein apparaatje dat onder de huid wordt geïmplanteerd bij mensen met een hartritmestoornis. Net zoals een pacemaker kan een ICD het hartritme herstellen indient het te traag is. Bovendien kan het apparaatje in noodgevallen ook een elektrische schok toedienen bij een levensbedreigende hartritmestoornis, waarna het hartritme normaliseert.

De ICD-implantatie vindt plaats door een cardioloog, opgeleid tot klinisch elektrofysioloog, in een ICD-implanterend centrum; in onze regio meestal in het Catharina ziekenhuis. Een van de cardiologen van MMC, Sabine Eijsbouts, is opgeleid tot elektrofysioloog.
De ICD wordt na twee maanden en daarna ieder half jaar gecontroleerd door een ICD technicus. MMC heeft drie gecertificeerde technici.

De NVVC roemt in haar visitatierapport het enthousiasme van de groep technici en cardiologen. Cardioloog Eijsbouts is blij met de erkenning: “We zijn heel blij dat we de ICD-controle als service aan onze eigen patiënten in hun eigen ziekenhuis kunnen aanbieden. Het is fijn dat we hiermee nu in goede samenwerking met het Catharina Ziekenhuis Eindhoven kunnen starten.”