8 februari 2017

PSV voegt cardiologen MMC toe aan medische staf

PSV heeft aan de medische staf van de club drie cardiologen van Máxima MC (MMC) toegevoegd. De artsen zijn als consulent betrokken bij de medische keuringen van spelers.

Florian Jozefzoon wordt onderzocht door één van de cardiologen van Máxima MC © PSV Media

Sinds het begin van het seizoen zijn MMC artsen Hoogsteen, Kemps en Spee als consulent sportcardiologie betrokken bij de medische keuringen van de spelers van PSV. Elke zomer krijgen alle selectiespelers een grondige keuring om te kijken of zij klaar zijn voor een nieuw seizoen. Daarnaast wordt bij nieuwe spelers in de transferperiode een aanstellingskeuring uitgevoerd.

Tijdens deze keuringen worden bij spelers van PSV onder andere de sterkte van de ogen, de longinhoud en algehele gezondheid gecontroleerd. Ook het hart komt uitgebreid aan bod. MMC is het enige ziekenhuis in de regio, dat over meerdere sportcardiologen beschikt. Dit is uniek, omdat in Nederland maar een beperkt aantal sportcardiologen actief zijn. De keuze van PSV om op dit vlak te kiezen voor sportcardiologie van MMC als samenwerkingspartner is dan ook niet verwonderlijk.

De benodigde hartonderzoeken worden uitgevoerd bij TopSupport in  Eindhoven . Zo ondergaan de spelers van PSV een inspanningstest, waarbij door middel van fietsen de zuurstofvoorziening van de hartspier wordt gecontroleerd. Tijdens een hartecho worden de structuur en functie van het hart bekeken. Tenslotte wordt met een ECG de hartactiviteit onder de loep genomen. Deze onderzoeken bij de PSV-spelers geven een ander resultaat dan bij minder fanatieke sporters. Het hart van topsporters is namelijk groter dan normaal. Dit komt doordat zij jarenlang intensief trainen. Deze gezonde aanpassing van het lichaam is te vergelijken met een vergrote spiermassa in de benen bij sporters. Een sporthart is voor sporters een gunstige aanpassing. Het hart werkt hierdoor veel krachtiger en efficiënter. Samen met PSV starten de sportcardiologen van MMC medio 2017 een wetenschappelijk onderzoek onder de jeugdselectie van PSV om zicht te krijgen op wat op jonge leeftijd de effecten zijn van intensieve sport op het hart.