Compartimentsyndroom

Het compartimentsyndroom is een te hoge druk in de spieren van het onderbeen of de onderarm. Dit kan zowel acuut ontstaan als chronisch zijn.

Symptomen

De klachten die horen bij het compartimentsyndroom treden vaak op bij forse inspanning, bijvoorbeeld tijdens hardlopen of motorcrossen. Veelvoorkomende klachten aan het onderbeen of de onderarm zijn:

  • Pijn en stijfheid
  • Een gespannen gevoel
  • Verminderde controle
  • Tintelingen in de omgeving van de grote teen of de teen daarnaast
  • In het geval van het acute compartimentsyndroom: hevige pijn en niet goed meer kunnen bewegen van de grote teen

Oorzaak

Het onderbeen is verdeeld in verschillende compartimenten. Dit zijn spiergroepen met daaromheen een kapsel. Door inspanning kan de spiergroep, als gevolg van zwelling, te strak in het kapsel komen te zitten. Daardoor komt de doorbloeding en zenuwvoorziening in de knel en ontstaat er een hoge druk in de spieren.

Onderzoek

Door middel van lichamelijk onderzoek bekijkt de arts de spierspanning van het onderbeen. Denkt hij dat u het compartimentsyndroom heeft, dan wordt een drukmeting verricht. Dit gebeurt met een dun naaldje waarmee door de huid tot in het spiercompartiment wordt geprikt. Door vocht in te spuiten, kan de arts de druk meten.

Behandeling

Wanneer de drukmeting te hoge waarden aangeeft, wordt een operatie voorgesteld. In andere gevallen wordt rust geadviseerd en zo nodig fysiotherapie. De operatie bestaat uit het openen van het te strak zittende spierkapsel. Dit gebeurt meestal in dagverpleging, onder narcose of met een verdoving door middel van een ruggenprik. Via een kleine snee in de huid wordt het kapsel blootgelegd en in de lengterichting geopend.

Verantwoordelijk specialist

Binnen Máxima Medisch Centrum houdt chirurg dr. M. Scheltinga zich bezig met wetenschappelijk onderzoek naar en de behandeling van het compartimentsyndroom.