Abces bij de anus

Een abces bij de anus (een perianaal abces) is een pijnlijke, onderhuidse ontsteking met pusvorming. De mogelijkheid bestaat dat de ontsteking openbreekt naar buiten. Door middel van een operatie wordt het abces weggehaald.

Symptomen

Hevige pijn rondom de anus en in veel gevallen ook koorts.

Oorzaak

Een ontsteking van een anusklier is de meest voorkomende oorzaak van een perianaal abces. Maar ook een ontstoken uitwendige aambei en een geïnfecteerde bloeduitstorting kunnen een abces veroorzaken.

Behandeling

Tijdens een operatie wordt het abces geopend en pus verwijderd. Soms blijft er een drain (slangetje) achter om het wondvocht af te voeren. De operatie duurt 15 à 30 minuten.

Risico’s

Bij deze ingreep is sprake van de standaardrisico’s na een operatie, zoals trombose en nabloeding.

Na de behandeling

Wanneer u terug bent op de afdeling komt de verpleegkundige de bloeddruk en het wondgebied regelmatig controleren. De wond is expres opengelaten en slechts bedekt met een gaasje. Dit zodat bacteriën niet de kans krijgen om ingesloten te zitten in de (gehechte) wond. Het wondgebied moet minimaal twee keer per dag worden schoongespoeld en herstelt van binnenuit.

De eerste dagen na de operatie kan het wondgebied erg pijnlijk zijn. Hiervoor krijgt u pijnstillende medicijnen. Meestal kunt u ’s avonds na de operatie of de volgende ochtend weer rondlopen. Enkele dagen na de operatie volgt een controle. De wond wordt dan nagekeken en de eventuele drain verwijderd.

Opnameduur

Afhankelijk van de operatie, het herstel en genezingsproces varieert de opnameduur van één tot drie dagen.

Proctologie

Deze aandoening wordt behandeld tijdens het proctologisch spreekuur in MMC Eindhoven. Binnen dit centrum werken maagdarm-chirurgen en dermatologen met elkaar samen. Deze professionals zijn gespecialiseerd in het behandelen van problemen bij de anus. Zij begrijpen dat u zo snel mogelijk van uw klachten verlost wilt worden. Daarom wordt u vaak op de dag van uw bezoek aan het proctologisch spreekuur al geholpen en ziet u tijdens het behandelingstraject zoveel mogelijk dezelfde zorgverleners.